A bioélelmiszerek termesztése egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hiszen a fogyasztók keresik az egészséges, vegyszermentes élelmiszereket. A biotermesztés természetes módszerekkel biztosítja a növények fejlődését, kizárva a szintetikus műtrágyákat, növényvédő szereket és génmódosított organizmusokat.
bioélelmiszer
Bioban az egészség? Több száz tudományos eredmény önmagáért beszél
Az elmúlt évtizedekben számos tudományos kutatásban kiemelten vizsgálták, hogy miként hatnak a növényi és állati eredetű élelmiszerek beltartalmára az egymástól jelentősen eltérő gazdálkodási módok, és az eltérő tápanyag utánpótlási és növényvédelmi gyakorlatok. A nemzetközi és hazai összehasonlító vizsgálatok eredményeiből most az ÖMKi munkatársa, Györéné Dr. Kis Gyöngyi publikált összefoglaló elemzést.
10% fölött az ökogazdálkodás aránya az EU-ban – mi itt is lemaradásban
Soha ilyen ütemben nem nőtt a világon az öko területek mérete. 2021-hez képest 26,6%-os a globális területbővülés, melyhez elsősorban Ausztrália járult hozzá. Európában az öko élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma csökkent. A hazai mezőgazdasági terület 6,3%-a áll öko művelés alatt. Megjelent a FiBL jubileumi öko statisztikai évkönyve.
Műanyaglágyító ftalátok az élelmiszerekben – hormonmoduláns mustra a csomagolt élelmiszerekben
A műanyagiparban használatos, hormonmoduláns hatású biszfenolok előfordulása csökkent az élelmiszerekben, de a ftalátoké növekedett. Mindez a csomagolástechnológia súlyos válságát jelenti. Nem elég, hogy a mikroműanyagok előfordulása növekedik a környezetünkben, de a ftalátokkal rendesen be is vásárolunk az egészségünk rovására.
Óvatosan kell kezelni a növényvédőszerek határértékeit
A gyümölcsökből és zöldségekből vett minták több mint negyede többféle, akár 12 különböző vegyszert tartalmazott. Ezek együttes hatását pedig nem veszik számításba a jogalkotásnál.
A környezetgyilkos spanyol eper. Ezért is vegyél hazait!
Ezekben a hetekben a szupermarketek már tele vannak spanyol eperrel. A legtöbbjük Huelva vagy Sevilla tartományból származik, ahol az epertermelés tönkreteszi az egyik legfontosabb spanyol természetvédelmi területet, a Doñana Nemzeti Parkot – mely egy nagy diverzitású különleges vizes terület.
A Nyíregyházi Kosár Közösség, és a Pipacs pékség is európai jó példa lett
Együttműködésen alapuló élelmiszer-rendszerek gyűjteményét mutatja be az a honlap, amelyet a napokban indított el egy EU-s országokból álló konzorcium. A gyűjtemény több mint 30 példát mutat be, melyek között két magyarországi, jól működő kezdeményezés is helyet kapott.
Lassan luxustermékké válhat a bio- és organikus élelmiszer
Nyugat-Európában az elmúlt évek egyik fő trendje pont az volt, hogy a bioélelmiszerek választéka jelentősen nőtt, és a kisebb szakboltokból beköltöztek hiper-és szupermarketekbe. Nyilvánvaló, hogy az üzletek a vevői keresletre reagáltak, a trend azonban most megtörhet, mert a kereslet elkezdett gyors ütemben apadni.
Az osztrák kormány önmagán kezdi a klímavédelmet.
Miközben itthon kormányon a Fidesz tudomást sem vesz az egyre súlyosabb klímaválságról, és helyette újabb és újabb iszonyat káros konfliktusokat generál az EU-val, a szomszédban már gőzerővel dolgoznak a 2040-re (!) kitűzött klímasemlegesség elérésén. És szuper, amit csinálnak.
Teljes kiőrlésű bio-rozslisztet gyárt Bécs
Mostantól más biotermékek mellett Bécs saját teljes kiőrlésű bio-rozslisztet is gyárt. A rozs a közeli Lobauból származik és kőmalomban őrölve nyeri el jellegzetes ízét és tulajdonságait. A bioliszt már elérthető az osztrák üzletekben.