Mitől jó a bio élelmiszer?

2019. szeptember 24.

Hírek

Napjainkban egyre nyilvánvalóbb, hogy Földünk egyre inkább a környezetszennyezés áldozatává válik. A műanyag palackok, a divatipar ruhabálái, a szeméttelepen tornyosuló műszaki cikkek ellepik a világunkat, és káros anyagokkal terhelik meg a természetes vizeket és a termőföldeket is.

Évi több ezer tonna erdei gyümölcsöt és gombát exportál Románia. Mi marad a medvének?

2019. augusztus 30.

Hírek

Egyes becslések szerint csak vadon termett erdei gyümölcsből 27 ezer tonnát ad el Románia külföldön, hivatalosan, persze, kevesebbet. Az erdei gombáért Nyugaton akár a hazai felvásárlási ár 15-szörösét is kifizetik. Tavaly csak a Máramarosi Erdészeti Igazgatóság alá tartozó erdőkből 150 tonna gyümölcsöt értékesítettek külföldön.

On-farm kutatás 2014

Kiadványok

Már elérhető az On-farm kutatás 2014 – a harmadik év eredményei című kötetünk. A kiadvány az ÖMKi 2014-ben megvalósított részvételi, on-farm kísérleteit mutatja be. A kísérletek célja, hogy együttműködésben a gazdálkodókkal növeljük az ökológiai mezőgazdaság hazai ismeretanyagát, fejlesszük illetve megújítsuk az alkalmazott technológiákat és segítsük azok elterjedését.

Országos Bionap „Ahol az egészség terem”

2014. szeptember 07.

Helyszín: Gödöllő -Babatvölgy

Programok

Főszervező: Magyar Biokultúra Szövetség 9.00- Regisztráció 10.00 – 10.20 Köszöntők: Dr. Gyuricza Csaba egyetemi docens, dékán, SZIE-MKK Dr. Gémesi György Gödöllő városának polgármestere Czeller Gábor elnök, Magyar Biokultúra Szövetség 10.20 – 10.40 Mitől bio? Bauer Lea, Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. 10.40 – 11.00 Gödöllői óvodások műsora – Egyetemtéri Óvoda 11.00 – 11.40 Biotermékekkel az egészségünkért!… Tovább »

Magyar gyomorba magyar élelmiszert!

2014. április 11.

Hírek

Egy, a közelmúltban készített reprezentatív kutatás szerint a magyarok 85%-a bízik a hazai élelmiszerekben, a lakosság túlnyomó többsége támogatja a vegyszermentes biogazdálkodást, és a belföldön megtermelt élelmiszerekben bízik a külföldivel szemben. A kutatás szerint van igény a magyar biotermékekre, bár a kishantosi földmutyiról a 77 % nem is hallott.

Földi javak asztalunkon – termékkiállítás és vásár

2013. október 06.

Helyszín: Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót

Sajtótájékoztatók

A MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézet hatodik alkalommal rendezi meg a Földi javak asztalunkon – termékkiállítás és vásár című egynapos rendezvényét a Nemzeti Botanikus Kertben Vácrátóton, mely során az érdeklődők helyi termelők, biotermelők és ökogazdák közvetítésével barangolhatnak a hagyományosan készült magyar ételek világában.

Amerikában legszennyezettebb az alma

2013. július 6.

Hírek

Nálunk a fejes saláta, Amerikában az alma az első a növényvédő szerekkel leginkább szennyezett gyümölcsök és zöldségek között. A legszomorúbb, hogy a tengerentúlon és hazánkban is találtak vegyszermaradványokat a bébiételekben is.

Csökkent a bioterületek nagysága

2012. december 24.

Hírek

Tovább csökkent a biogazdálkodással művelt területek nagysága Magyarországon az idén, és az aszály miatt a szántóföldi biokultúrák jövedelmezősége is alacsonyabb lett – mondta a Magyar Biokultúra Szövetség elnöke.