A rovat kizárólagos támogatója

Mostantól más biotermékek mellett Bécs saját teljes kiőrlésű bio-rozslisztet is gyárt. A rozs a közeli Lobauból származik és kőmalomban őrölve nyeri el jellegzetes ízét és tulajdonságait. A bioliszt már elérthető az osztrák üzletekben.

Különleges terméket jelentett be az ünnepek előtt Michael Ludwig bécsi polgármester. Az osztrák főváros más bio-élelmiszerek mellett mostantól teljes kiőrlésű bio-rozslisztet is előállít, amit az osztrák Rewe International élelmiszerlánchoz tartozó Ja! Natürlich (vagyis Igen! Természetesen) márkanév alatt gyártanak. A rozs teljes egészében a lobaui Bio-Központ termőterületeiről származik, ahol Bécs Város erdészeti és mezőgazdasági területei vannak. A bioliszt gyártásához az Amilo nevű rozsfajtát termesztik, ami robusztus, ellenálló és jó sütési tulajdonságokkal rendelkezik. A biorozs aratás után közvetlenül a közeli rannersdorfi malomba kerül, ahol a gabonát hagyományos módon őrlik meg. A kövek közötti őrlés biztosítja a csírák, a vitaminok és ásványi anyagok jobb megőrzését, és hogy az ezzel a liszttel készített pékáruk különösen könnyűek lesznek.

Előreláthatólag évente 200 tonna rozst termesztenek és aratnak, ezzel biztosítani tudják, hogy a termék egész évben elérhető legyen. Bécs régóta élen jár a biogazdálkodásban: az osztrák fővárosban már 40 éve űzik széles körben az ökológiai gazdálkodást, például a zöldségtermesztést, így ez Ausztria egyik legjelentősebb hagyományos biogazdasága. Az üzemek 27 százalékában és a termőföldek 32 százalékán öko-gazdálkodás folyik. Az új bécsi bioliszt már Ausztria-szerte elérhető a Merkur-lánc üzleteiben.

Nyitókép: Bio rozs a városi Bio-Zentrum Lobau-ból. A képen Michael Ludwig, Bécs polgármestere és Marcel Haraszti, a REWE International AG vezetője. © C.Jobst/PID

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás