A műanyagiparban használatos, hormonmoduláns hatású biszfenolok előfordulása csökkent az élelmiszerekben, de a ftalátoké növekedett. Mindez a csomagolástechnológia súlyos válságát jelenti. Nem elég, hogy a mikroműanyagok előfordulása növekedik a környezetünkben, de a ftalátokkal rendesen be is vásárolunk az egészségünk rovására.
A hír, amit szemlézek elképesztő és be kellene, hogy járja a magyar sajtót is, mint ahogyan nem fogja. A alábbi ábrán a Consumer Reports most megjelent számában található kiugró adatokat adtam meg, ahol a 5 mikrogrammot meghaladó értékeket tüntettem fel, vagyis tudatos fogyasztók által kerülendő élelmiszereket. Sok közülük hazánkban is kapható termék.
A grafikon kiemelkedő értékét egy biominősítésű sajtos ravioli adja. Nyilván az előállítás és csomagolás révén kerülhetett bele a kiemelkedő mennyiségű ftalát. Régóta figyelmeztettem a hazai biotermék minősítőket arra is, hogy a biotermék elveszíti az efféle minősítését, legkésőbb akkor, amikor műanyagba csomagolják. Az egész gyártás során tanúsítani kellene, hogy a felhasznált összetevők műanyaggal nem érintkeztek. Azt a választ kaptam RP-től, hogy ennek érvényesítése versenyhátrányt okozna a bioszektornak. Akkor volt-nincs bioélelmiszer, vagy legalább is annak többségi része? Minden palackba, fóliába és konzervdobozba csomagolt összetevő a ftalátszennyezettség forrása. A gyorséttermek magas csomagolástechnikája ezt az állapotot súlyosbítja. Nem véletlen esemény a kóros kövérség terjedése.
Lauren F. Friedman: The plastic chemicals hiding in your food Consumer Reports, 2024. január 4.
’A tehéntől a feldolgozásig, a csomagolásig és a boltok polcáig minden lépésnél van esély arra, hogy valami extra lopakodjon be, egyfajta potyautas az ételbe/italba, aminek nem kellene ott lenni. Ez a váratlan összetevő az úgynevezett lágyítószer: vegyi anyag, amelyet a műanyag rugalmasabbá és tartósabbá tételére használnak. Manapság a lágyítószerek – amelyek közül a leggyakoribbak a ftalátok – szinte mindannyiunk szervezetében megjelennek, közvetlenül a műanyagban található egyéb vegyi anyagokkal együtt, beleértve a biszfenolokat, például a BPA-t. Ezek egészségügyi problémák hosszú listájához kapcsolódnak, még nagyon alacsony szinten is […]
Először is, a növekvő számú kutatások azt mutatják, hogy zavarokat okoznak az ösztrogén és más hormonok termelésében és azok szabályozásában. Még a hormonszintek kisebb zavarai is hozzájárulhatnak számos egészségügyi probléma fokozott kockázatához, beleértve a cukorbetegséget, az elhízást, a szív- és érrendszeri betegségeket, bizonyos rákokat, születési rendellenességeket, koraszülést, idegrendszeri fejlődési rendellenességeket és meddőséget […]
A BPA-val és más biszfenolokkal kapcsolatos hírek némileg megnyugtatóak: míg a vizsgált minták 79%-ában kimutattuk őket, a szintek jelentősen alacsonyabbak voltak, mint amikor utoljára teszteltük a BPA-t, 2009-ben, ami arra utal, hogy legalább a helyes irányba haladunk a biszfenolok terén… […]
De nem szolgálhatunk jó hírrel a ftalátokról: egy kivételével minden ételben megtaláltuk ezeket. És a maradékszintek sokkal magasabbak, mint a biszfenolok esetében […] Például az egyik legjobban tanulmányozott ftalátot DEHP-nek hívják. A tanulmányok összefüggésbe hozták az inzulinrezisztenciával, a magas vérnyomással, a reproduktív problémákkal, a korai menopauzával és más aggodalmakkal, amelyek szintje jóval az amerikai és európai szabályozók által meghatározott határértékek alatt van […]
Bár nincs olyan szint, amelyet a tudósok biztonságosnak minősítettek, az alacsonyabb szintek megfelelőbbek. Eredményeink azt mutatják, hogy bár a vegyi anyagok széles körben elterjedtek az élelmiszereinkben, a szintek drámaian eltérhetnek még a hasonló termékek között is, ezért bizonyos esetekben a táblázatunk segítségével alacsonyabb szintű termékeket választhat a vásárló […]
…a szövetségi kormány nyolc ftalátot tiltott be a gyermekjátékokban. A BPA cumisüvegekben való felhasználásának 2012-es tilalmát (amelyet 2013-ban kiterjesztettek az anyatej-helyettesítő tápszerek dobozaira) leszámítva azonban nincsenek jelentős korlátozások a műanyaggal kapcsolatos vegyi anyagokra az élelmiszerek csomagolásában vagy gyártásában […]
A CR felvette a kapcsolatot bizonyos vállalatokkal a tesztjeink során, amelyek adagonként a legmagasabb ftalátszintű termékekkel rendelkeztek, és megkérte őket, hogy kommentálják eredményeinket. Az Annie’s, a Burger King, a Fairlife, a Little Caesars, a Moe’s Southwest Grill, a Wendy’s és a Yoplait nem válaszolt a kommentárkérésünkre. A Del Monte, a Gerber és a McDonald’s hangsúlyozta, hogy betartják a meglévő szabályokat. A Gerber hozzátette, hogy megköveteli beszállítóitól, hogy igazolják, hogy élelmiszer-csomagolásuk BPA- és ftalátmentes. A Chicken of the Sea azt mondta, hogy megköveteli beszállítóitól annak igazolását, hogy sem a termékek, sem a csomagolás nem tartalmazott szándékosan BPA-t vagy ftalátokat, de elismerte, hogy a halak olyan vízben élnek, amely gyakran ftalátokkal szennyezett.’
Mi lehet a teendő?
Nyilván a minket érő hatás minimalizálása.
— A műanyagpalackos üdítők kerülése. Számomra érthetetlen, hogy üvegbe csomagolt ásványvizek miért csak éttermekben kaphatók. Azt vennék, ha tehetném, így marad a csapvíz, illetve a házi víztisztítók.
— A gyorséttermek kerülése, amelyek súlyosan kompromittálódtak ebben a mérésben.
— És – ne feledjem – ne gondolják a továbbiakban, hogy a műanyagba csomagolt élelmiszerek valóban elérik a biominőséget.
Hazánkban a ftalátokra és biszfenolra a bioélelmiszereket nem ellenőrzik a tanúsítók, ezt úgy is mondom, mint a hazai legnagyobb tanúsító egykori ingyenes igazgatóbizottsági tagja. A véleményem ott rendre meghallgatták, majd nem történt annak tartalmával semmi. Sem a talajok előéletét nem vizsgálják azóta sem perzisztens anyagokra, sem a műanyag-csomagolóanyagok hatásait.
Postafordultával várom a mérési eredményekkel alátámasztott Biokontroll Hungária, Bio Garancia és ÖMKI Kft. ellenvéleményeket. Ha nincs ilyen akkor sürgős lépések szükségeltetnek az európai biopiacon a tartós hitelvesztés ellen. Az agyonhallgatás – ami ennek a szektornak hosszú ideje a sajátja – nem segít majd ezen! A teljesen fölösleges sértődékenység sem, amivel a hazai bioszektor a cselekvést helyettesíti. Nem elégséges, hogy mindent úgy csináljunk mint az eleink, elfeledkezve az akkori csomagolásokról és környezetről. A bioszektor K+F+I tevékenysége alig mérhető, pedig az csomagolástechnika megújítása alapérdekük. Nélküle szimpla átverés a biominősítés és a természetes eredet.
Bizony az is létezik, amire nem vagyunk hajlandók ráismerni! Addig tessék megjegyezni, hogy abszurditás a műanyagba csomagolt biominősítésű élelmiszer, mert úgy általában a műanyagokba csomagolt élelmiszerek mindenki számára kerülendők.
Darvas Béla