Hirdetés

Mivel vendégként leginkább azért járunk étterembe, hogy finomakat együnk, nem feltétlenül vesszük észre a környezettudatosságot. A „zöldtörekvések” ugyanis az éttermek működésében sok helyen megjelenhetnek: a szelektív hulladékgyűjtéstől és komposztálástól kezdve, a víztakarékos csapokon és energiatakarékos gépeken át a vegetáriánus fogásokig hosszú a lehetőségek sora.

Az egészséges és minimálisan feldolgozott élelmiszerek egyre nagyobb teret nyernek nemcsak saját konyhánkban, hanem az éttermekben is, idehaza is működnek már Fenntartható Éttermek. A változás dinamikája a vendégeken is múlik.

Világszerte nyílnak az olyan vendéglátóhelyek, amelyekben fontosnak tartják a társadalmi és környezeti fenntarthatóságot. Ilyen például a brightoni Silo, amely nem termel hulladékot, az Arthur Potts Dawson séf nevével fémjelzett Acorn House, amely szélenergiával működik, és újrahasznosítja a felhasznált vizet, vagy a kaliforniai Chez Panisse, amely 1971-es nyitása óta dolgozik együtt a helyi termelőkkel a környezetvédelem és a finom ételek harmóniájáért.

Az utóbbi négy-öt évben a hazai éttermek is egyre nyitottabbak a fentiekhez hasonló innovációkra. Az első emlékezetes hír a 2008-ban nyílt egyik mexikói étteremtől érkezett, amely büszkén hirdette magáról, hogy a szokásos műanyag dobozok és poharak helyett elsősorban kukoricakeményítőből készült, környezetbarát csomagolóanyagokat használ, és kizárólag méltányos kereskedelemből származó kávét árul.

A HVG körbenézett, hogy mi fán terem a fenntarthatóság a gasztronómia területen: Környezettudatos helyek Magyarországon
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás