Hirdetés

A papagájalakúak rendje több mint 400 leginkább trópusi és szubtrópusi elterjedésű fajt tartalmaz. A ma élők mintegy harmada a Természetvédelmi Világszövetség szerint valamelyik fenyegetett kategóriába tartozik. Elkészült a minden jelenleg élő, és már kihalt papagájfaj magyar nevét és rendszertani besorolását tartalmazó névjegyzék a legújabb filogenetikai eredményekre alapozva.

Az élőhelyek pusztulása, a mezőgazdaság terjeszkedése, az erdőirtás és a betelepített inváziós fajok mellett az illegális állatkereskedelem kifejezetten veszélyezteti a madaraknak ezt a színpompás csoportját. A papagájok széles népszerűségnek örvendenek hazánkban is, mivel azonban nem létezik egységes magyar nyelvű névjegyzékük, eltérő neveikkel találkozhatunk a magyar nyelvű természettudományi folyóiratokban, természetfilmek fordításaiban vagy az egyre szélesebb körben használt internetes portálokon.
Ebben a publikációban elsőként közöljük minden jelenleg élő, valamint már kihalt papagájfaj magyar nevét és rendszertani besorolását a legújabb filogenetikai eredményekre alapozva. Mindezeket egy rendszeresen frissülő online adatbázisban is ismertetjük, kibővítve a fajok angol nevével, aktuális veszélyeztetettségi besorolásával, és a tartásukra és kereskedelmükre vonatkozó, hatályban lévő nemzetközi és hazai korlátozásokkal. Célunk, hogy ezzel a publikációval egyértelműsítsük a papagájfajok magyar neveinek használatát a biológusok, taxonómusok, jogászok, szakfordítók, természetfilmesek, papagájtenyésztők és állattartók köreiben Magyarországon – írta Oláh György és Bankovics Attila közös cikkükben, mely letölhető itt: papagáj nevezéktan Oláh Bankovics (pdf. 900 KB)


Oláh György papagájkutató Garai Cintia Wildlife Messengers

A 444 idén tavasszal közölt interjút Oláh György papagájkutatóval, aki akkor épp az illegális globális papagájkereskedelmet kutatta, mellette pedig a madarakról szóló dokumentumfilmek készítésében vett részt.

A BBC természettudományi részlegének dolgozó Oláh azóta egy magyar publikáció megszületésében is részt vett: a Magyar Biológiai Társaság oldalán elérhető Bankovics Attilával közösen írt cikkük, melyben arra vállalkoztak, hogy az összes ismert papagájfaj magyar nevét rögzítik benne.

Mint Oláh elmondta, gyakori, hogy az interneten, és ennek köszönhetően a sajtóban is hibás nevek tűnnek fel, sokszor tükörfordított vagy nem hivatalos verziókkal, ez pedig egyszerre nehezíti a fajok után érdeklődő mezei olvasók dolgát, de problémát okozhat akkor is, ha valaki tenyésztőtől vásárolna otthonra papagájt.

Macaws on cliff Tambopata Nature Reserve Peru. Photo by Sylvain Cordier / Biosphoto via AFP

A 444 cikkének nem titkolt célja éppen az, hogy a hivatalos névjegyzék létezése jobban beépüljön a köztudatba, és mostantól a szakfordítók, szerkesztők és tenyésztők is ehhez nyúljanak, ha papagájokról írnak. A névjegyzék digitálisan itt érhető el.

És ha már papagájok, épp a napokban vált elérhetővé az Indonéz Papagájvédelmi Projektről szóló félórás dokumentumfilmjük magyar szinkronos változata, úgyhogy ezt is megosztjuk:

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás