Elkészült az összes papagájfaj magyar nevének hivatalos jegyzéke

2022. december 4.

Hírek

A papagájalakúak rendje több mint 400 leginkább trópusi és szubtrópusi elterjedésű fajt tartalmaz. A ma élők mintegy harmada a Természetvédelmi Világszövetség szerint valamelyik fenyegetett kategóriába tartozik. Elkészült a minden jelenleg élő, és már kihalt papagájfaj magyar nevét és rendszertani besorolását tartalmazó névjegyzék a legújabb filogenetikai eredményekre alapozva.

Hegyekbe menekült Új-Zéland ikonikus madara

2021. június 3.

Hírek

A kea sokszor került összetűzésbe az új-zélandi emberi közösségekkel. A pajkos és kíváncsi madarak gyakran támadják meg a hegyekbe látogatók autóinak ablaktörlőit, fosztogatják a turisták táskáit, a gazdákat pedig a juhok megtámadásával haragítják magukra.

Kékbe fordult a fehér amazon

2017. június 28.

Hírek

Új papagájfajt azonosítottak a mexikói Yucatán-félszigeten. A kékszárnyú amazonnak nevezett madár harsány, rövid hangot ad ki és viszonylag fiatal- 120 ezer éve fejlődött ki a fehérhomlokú amazonból.

Több száz védett madár egy bolgár autósnál Nagylakon

2014. július 16.

Hírek

Több száz védett madarat, köztük szenegáli és jákópapagájokat találtak egy bolgár autósnál a nagylaki határátkelőhelyen, a zsúfoltság miatt több példány is elpusztult – tájékoztatott ma a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

Hadüzenet mosómedvéknek és papagájoknak

2013. július 25.

Hírek

A madridi önkormányzat hadat üzent a betolakodó papagájfajoknak és mosómedvéknek, amelyek fenyegetést jelentenek az őshonos növény- és állatvilágra nézve, nem utolsó sorban pedig komoly károkat okoznak a helyi lakosságnak is.

Nagy-Britannia hadat üzent a barátpapagájnak

2011. május 4.

Hírek

Hadat üzentek a madárvilág egyik legsikeresebb hódítójaként számon tartott barátpapagájnak Nagy-Britanniában, az állomány befogását és fogságban történő tartását tervezik.