Hirdetés

Bizonyára sokaknak feltűnt, hogy a néhány héttel ezelőtt még vadlúd zsivajtól hangos Öreg-tó az elmúlt 2 hétben szinte kiürült. Ez a jelenség most nem csupán amiatt alakult ki, mert néhány napja befagyott az Öreg-tó, hanem sokkal összetettebb okokra vezethető vissza. Melyek is ezek?A novemberi és decemberi időszak rendkívül erős volt, gyakorlatilag minden idők legtöbb vadlúdja volt látható, 55 ezer példány! Több héten keresztül tartózkodott itt 40-50 ezer vadlúd, aminek következtében a fő táplálékukat adó környező kukoricatarlók részben kimerültek, részben pedig idejekorán szántották be azokat.

Szintén fontos körülmény, hogy bár Tatán idén is eredményesnek volt értékelhető a szilveszteri tűzijáték tilalom (a ludak 70 százaléka itt maradt), ám szilveszter után is tapasztalható volt néhány illegális petárda, tűzijáték. A tízezres lúdsereg gyakorlatilag egyik napról a másikra tűnt el ezek miatt.

A ludak a környező halastavakon igen nyugodt menedékre leltek, gyakorlatilag az összes lúd azokra költözött át az Öreg-tóról, és a mai napig ott láthatóak.

A vadludak itt, Tatán a tűrőképességük határán vannak, seregnyi zavaró hatás nehezíti meg a mindennapjaikat.

A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület ezért is igyekezett például a ludak számára igen érzékeny alkonyati időszakban a tiltás ellenére a mederbe tévedő látogatókat udvariasan a partra irányítani, és ezért tartja fontosnak minden tóparti vagy tóközeli fényforrás, díszvilágítás madárbaráttá tételét, és ezért szállt síkra három évvel ezelőtt a tűzijátékok korlátozásáért is.

Igazi világszenzációnak tekinthető, hogy a vadludak egyik legfontosabb európai telelőhelye a rengeteg kedvezőtlen körülmény ellenére még napjainkban is létezik itt Tatán, az Öreg-tavon, de rendkívül következetes környezet- és természetvédelmi tevékenység szükséges ahhoz, hogy mindez még hosszú évekig fenn is maradjon. Ehhez továbbra is kérjük mindenki megértését, segítségét!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás