Hirdetés

Visszavonta az osztrák közigazgatási bíróság a heiligenkreuzi hulladékégető építési engedélyét. A bíróság formai okokra hivatkozva helyezte hatályon kívül az osztrák környezetvédelmi szenátus döntését az engedély kiadásáról és a beruházót új engedélyezési eljárás lefolytatására kötelezte.

A BEGAS tartományi gázszolgáltató cég még 2006-ban jelentette be, hogy  szemétégetőt épít fel a közvetlenül a magyar határ mellett fekvő Heiligenkreuzban, Szentgotthárdtól néhány kilométerre. A vállalat álláspontja szerint korszerű technológián alapuló hulladékégetője évi 325 ezer tonna szemetet és szennyvíziszapot dolgozna fel. A 115 millió euró beruházással épülő szemétégető építése ellen osztrák és magyar környezetvédők, Szentgotthárd önkormányzata, az Őrségi Nemzeti Park, valamint magánszemélyek is tiltakoztak. Emellett a magyar kormány is a döntés felülvizsgálatát szorgalmazta. A beruházás ellen tiltakozó környezetvédők és civilek szerint a létesítmény megváltoztatná a táj képét, sérti az Őrségi Nemzeti Park természetvédelmi érdekeit, környezeti terhelést jelentene, és gazdaságilag sem megalapozott, mivel a tartományban nem keletkezik elég szemét a működtetéséhez, ezért "szemétimportra" lenne szükség.
A burgenlandi tartományi kormány 2008-as első fokú engedélye ellen a környezetvédelmi szenátushoz Ausztriából és Magyarországról összesen 487 fellebbezés érkezett. A szenátus 2009-es határozatában ezeket elutasította, és "a tervezetben szereplő intézkedések mellett, valamint további meghagyásokkal és feltételekkel" jóváhagyta az engedélyt.

Soós Zoltán, a szentgotthárdi PRONAS környezetvédő civil szervezet elnökének közleménye:

Elutasították a heiligenkreuzi hulladékégetőt!

Az osztrák BIGAS civil egyesület 2012.május 23-án telefonon értesítette magyar társszervezetét a PRONAS-t, hivatalos értesítést kaptak arról, hogy az osztrák Közigazgatási Bíróság a hulladékégető felépítésére korábban kiadott engedélyt formai okokra hivatkozva hatályon kívülre helyezte, és a beruházót új engedélyezési eljárás lefolytatására kötelezte.

Mint ismeretes, a hulladékégető felépítését első fokon a Burgenlandi Tartományi Hivatal, majd másodfokon a bécsi Környezetvédelmi Szenátus (Umweltsenat) is engedélyezte. A mostani – legfelső – döntés most ezeket az engedélyeket érvénytelenítette.

Mivel az újabb engedélyezési eljárás több éves procedúrát és ismételten jelentős költségeket okozna, jogosan feltételezhetjük, hogy a beruházó végre belátja helytelen döntését, és végleg eláll eredeti szándékától.

A közel 6 éve tartó ellenállás és küzdelem meghozta gyümölcsét, győzött az igazság, az emberek érdeke! Jelentős sikerként értékeljük a hivatalos szervek mellett a civilek tevékenységét, a BIGAS és a PRONAS által szervezett számtalan tüntetést, demonstrációt, a rendszeres konzultációt, munkamegosztást, fellebbezési anyagok elkészítését. Ezen a vonalon példamutatóan működött az osztrák-magyar összefogás.
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik ebben aktívan közreműködtek!

Fentiekkel kapcsolatban a BIGAS és a PRONAS május 25-én (pénteken) sajtótájékoztatót tart a határ közeli Eltendorfban.

Pro Natura St.Gotthard
2012.05.23.

Woki Zoltán és Soós Zoltán

Kapcsolódó anyagok:

Jégbe fagyott hulladékégető

Burgenlandi kettős mérce

Nem lesz hulladékégető

Másodfokon is engedélyezték a heiligenkreuzi hulladékégetőt

Ágyúszóval a szemétégető ellen

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás