Hirdetés

A zöld hitel kibővített keretösszegének szigorodó feltételéről már biztosan hallottak azok, akik érdekeltek a témában, a 80-90 kWh éves fajlagos energiaigény közötti különbség laikusként viszont kissé megfoghatatlannak tűnik. Hasonlóan az is, hogy mekkora könnyebbséget jelent a házépíttetőnek, hogy BB energetikai minősítési követelményt meghagyta az MNB, és nem módosította AA kategóriára.

A portfolio szakértő bevonásával utánajárt, hogy mit jelentenek ezek a minősítések, mit jelent pontosan a 90-ről 80 kWh-ra csökkentett fajlagos éves energiaigény mutató a gyakorlatban, milyen műszaki beavatkozásokkal lehet jobban közelíteni ezeket a határszámokat, és ezek mennyivel emelhetik meg a végső kiadásokat. A mostani cikkük a házépítőknek lehet hasznos iránymutatás.

A lakásállomány korszerűbbé tétele, valamint az energiahatékonyság javítása érdekében az MNB két energiahatékonysági paraméterhez kötötte a zöld hitel igénybevételének lehetőségét. Társasházi lakások esetén hiteles energetikai tanúsítványt, míg családi ház építésnél – lévén, hogy tervasztalon, vagy építés alatt álló ingatlanra tanúsítványt még nem lehet készíttetni – előzetes energetikai számítást kell beadni.

Az otthonokra vonatkozó paraméterek viszont új lakás és családi ház esetén is azonosak:

— BB vagy jobb besorolás (azaz AA, AA+, AA++ is lehet)
— és legfeljebb 90 kWh/m²/év összesített energetikai jellemző – a ZOP első 200 milliárdos keretösszege esetén, Illetve legfeljebb 80 kWh/m²/év összesített energetikai jellemző – a kibővített +100 milliárdos keret esetén

A betűvel jelölt energetikai besorolás tehát nem változott a szigorítással sem, viszont az a paraméter, ami az épület energiafogyasztását számszerűsíti 10 kWh-val alacsonyabbá vált.

De mit is jelentenek ezek a minősítések? Részletek a portfolio cikkében >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás