Húsban gazdag étrendjét olykor gyümölcsökkel színesíti a mississippi aligátor és még vagy egy tucatnyi másik krokodilfaj – derült ki az amerikai Vadvédelmi Társaság új tanulmányából. Valószínű, hogy ezek a ragadozók jelentős gyümölcsmag-terjesztőként tevékenykednek számos édesvizű ökoszisztémában.
Az eredmények új betekintést engednek az olykor hatalmas territóriummal bíró krokodiloknak az erdő-regenerációjában játszott lehetséges szerepébe, amely a gyümölcsök megemésztésén és magjaik egyik helyről a másikra szállításán keresztül valósul meg. Az Amerikai Vadvédelmi Társaság (Wildlife Conservation Society, WCS) tanulmányát a Journal of Zoology című folyóiratban közölték.
A kutatók összesen 18 krokodilfajt – a mississippi aligátortól (Alligator mississippiensis) kezdve a nílusi krokodilig (Crocodylus niloticus) – vizsgáltak, és megállapították, hogy közülük 13 faj egyedei fogyasztanak gyümölcsöket, köztük különböző bogyókat, hüvelyeseket, magvakat és gabonamagokat – olvasható a ScienceDaily című ismeretterjesztő hírportálon.
A szerzők szerint bár a krokodilok gyomrába olykor véletlenül kerülnek gyümölcsök a zsákmányszerzés során, a bizonyítékok azt mutatják, hogy a ragadozók szándékosan és nagy mennyiségben is fogyasztanak gyümölcsöket. A kutatóknak még tanulmányozniuk kell, hogy a krokodilok miként dolgozzák fel a szénhidrátokat és egyéb növényalapú tápanyagokat, habár a tanulmányok azt sugallják, hogy táplálkozási szempontból a gyümölcsfogyasztás valószínűleg jótékony hatással van a hüllőkre. „A gyümölcsevés a jelek szerint igen elterjedt gyakorlat a krokodilok körében – mondta a tanulmány vezető szerzője, Steven Platt, az amerikai Vadvédelmi Társaság munkatársa. „Figyelembe véve, hogy a krokodilok milyen nagy számban élnek bizonyos szubtrópusi és trópusi vizenyős területen és, hogy milyen nagy mennyiségű gyümölcsöt képesek megenni, valószínűnek tartjuk, hogy ezek a ragadozók jelentős gyümölcsmag-terjesztőként tevékenykednek számos édesvizű ökoszisztémában."