Hirdetés
Forrás: fataj.hu

Az Európai Ökocímkét 1992-ben alapították annak tanúsítására, hogy az ezzel jelölt termék környezetbarát. Mára számos termék és szolgáltatás kapta már meg e címke használati jogát. Most az EU hozzálátott az ablak és külsőajtó ökocímke követelményrendszerének kidolgozásához is. E folyamatba minden érdekelt bekapcsolódhat.

A követelményrendszer komoly, csak az erre legméltóbb termékek és szolgáltatások viselhetik a címkét. A követelményrendszert széles szakértői egyeztetés után EU szinten határozzák meg és csak tanúsítási folyamat alapján kaphatja meg valamely termék vagy szolgáltatás a címkehasználat jogát.

Az alábbi termékcsoportokban vannak már EU Ökocímkével tanúsított termékek, szolgáltatások: Tisztítás, Ruházat, Csináld-magad (DIY), Elektronikus berendezések, Padlóburkolat, Bútor, Kertészet, Háztartási eszközök, Oldószerek, Egyéb háztartási termékek, Papír és Szolgáltatások. Az EU Ökocímke rendszer hazai honlapja a Magyar Környezetbarát Termék Minősítés. Lehetőség van tehát nemzeti és EU ökocímke tanúsításra is.

Most elkezdődött az ablakok és a külsőajtók EU Ökocímke követelményrendszerének kidolgozása. (Említést érdemel, hogy az észak-európai országok már kidolgozták az ablakok és külsőajtók északi-ökocíke tanúsítási rendszerét, melyre eddig egy cég két termékével jelentkezett be.)

Az építőanyagok és építési termékek tulajdonságai erős összefüggésben vannak az energiafogyasztással részben az előállításukhoz szükséges, illetve az általuk megtakarítható energia mennyisége miatt is. Az összes energiafogyasztás 40%-a az épületekkel van összefüggésben. Az ablakok és a külső ajtók hőszigetelő és légáteresztő képessége, valamint gyártásuk energiaigénye alapján indította a jelen projektet az EU Környezetügyi Igazgatósága együttműködve az EU Közös Kutató Központjának Perspektivikus Technológiai Tanulmányok Intézetével (EC-JRC, illetve EC-JRC-IPTS). A projekt mintegy 12 hónapos lesz és 5 részből áll:

– A termék meghatározása és kategorizálása,
– Gazdasági és piaci analízis,
– Technikai analízis,
– A javítás (jobbítás) lehetőségei,
– A tanúsítási követelményrendszer tervezetének és a technikai háttértanulmány elkészítése.

Azzal számolnak, hogy a termékkör legjobb 10-20%-a kapja majd meg idővel az Ablakok és Külsőajtók EU Ökocímkét. Ez a project független az Irodaépületek Ökocímke Követelménye kidolgozásától, hiszen az utóbbi nem az épület egyes elemeire, hanem az épület egészének teljesítményére koncentrál. Az Ablak és Külsőajtó EU Ökocímke pedig az új és felújításhoz bármely épülettípushoz használt ablakokra és külsőajtókra fog vonatkozni. A követelményrendszer kidolgozásához szükség van az ablakok és külsőajtók előállításában és felhasználásában érintett összes szereplő aktív részvételére. Ezért ha az EU tagországainak bármely gyártója vagy egyéb szereplője ebben érdekelt, bejelentkezhet a projektben részvételre, illetve annak nyomonkövetésére.

A project honlapja >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás