Hirdetés

Hungarogreen 2022 Kertészeti Szakkiállításon került sor az Európa Zöld Városa Díj ünnepélyes díjátadójára. A verseny a „Több zöld várost Európának” elnevezésű kampány keretében 2020-ban kezdődött, melybe hazánk tavaly kapcsolódott be. Idén a győztes képviseli Magyarországot a díj nemzetközi versenyében.

Azért hozták létre a díjat, hogy a zöldfelületek innovatív, biodiverz, fenntartható, inspiráló megoldásainak létrejöttét ösztönözzék a településeken. Célja, hogy a települések vezetőinek, a döntéshozóknak, beruházóknak is felhívja a figyelmét a zöldfelület fejlesztés fontosságára, hisz ez biztosítja elsősorban a lakosság számára az élhetőbb környezetet a folyamatosan változó éghajlati körülmények között. Olyan projektek számára nyílt meg a bemutatkozás lehetősége, melyek az elmúlt 5 évben jöttek létre. A verseny azt tekinti a pályázónak, aki finanszírozta, biztosította a zöldfelület létrejöttét.

A háromtagú szakmai zsűri a pályázatokat nemzetközi bírálati szempontok alapján értékelte. Vizsgálták az új zöldfelület növényzetének minőségét és sokféleségét, a tervezés egyediségét és kapcsolódását a környezet épített elemeihez, értékelték az éghajlatra és a környezetre gyakorolt hatást (vízgazdálkodás, hőmérséklet szabályozás, zaj- és káros anyagszűrés), a különleges, egyedi anyagok jelenlétét, mennyire innovatív a tervezés és a kivitelezés, milyen hatása van a helyi gazdaságra és mennyire járul hozzá a lakosság jóllétéhez.

A benyújtott pályázatok közül a győztes Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat a tavaly átadott Vizafogó park létrehozásáért. A terv az Objektív Tájépítész Iroda Kft munkája.

Vizafogó park Angyalföld

A zsűri bírálatában kiemelte, hogy a park nyugodt és komfortos környezetet biztosít, inspirálóan hat a lakókörnyezetében élő emberekre, követendő példát mutat a növényzet sokfélesége terén, valamint a felhasznált termékek és anyagok összhangja is mintaként szolgál. A park hozzájárul a látogatók jóllétéhez. A kerületi lakók számára új, az integrált tervezés szempontjainak megfelelő, a lakosság több generációjának rekreációs igényét kielégítő új közpark valósult meg, biztosítva benne az okos város szolgáltatásokat.

Második helyezett lett Debrecen belvárosának innovatív rekonstrukciója, melyet Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata finanszírozott.

Harmadik helyen végzett Nyíregyháza-Sóstó gyógyfürdő területén az elmúlt 5 évben végzett a zöldfelületi rekonstrukció, melyet Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata finanszírozott

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete az elmúlt évben csatlakozott egy nemzetközi összefogáshoz, aminek keretében széles körű tájékoztató kampányt indított települési felületek zöldítése és fentarthatóbb működtetése érdekében. A Szervezet ezzel is szeretne hozzájárulni a klímaváltozás elleni küzdelem gyakorlati kezeléséhez.

A nemzetközi Green Cities kezdeményezés magyarországi tagjaként a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete szakmai partnereivel közösen vállalja ismeretterjesztő, akadémikus előadások és nagyobb közösségeknek,  közérthető és  társadalmasítást célzó workshopok szakmai lebonyolítását.

Ezáltal a települési, városi környezetben a ZÖLD felületek megsokszorozását, így a klímavédelemben is hasznos ZÖLD szolgáltató infrastruktúrát hozhatunk létre közös erővel.

Nyitókép: Hungarogreen 2022 Kertészeti Szakkiállítás – Európa Zöld Városa Díj– 2022 ünnepélyes díjátadó 2022 augusztus 30.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás