Hirdetés

Már a 2000-es évek elejétől léteznek olyan bankok Európában, akik működését a szociális szempontok, az ökológiai felelősség és átláthatóság jellemzi. ÖkoTakarék üzleti modell: kedvező kondíciók természet-közeli beruházásokhoz.

A PÁTRIA Takarékszövetkezet meghívására hazánkban érkezett az Európai Etikus és Alternatív Bankok Federációjának (FEBEA) két tagja Lars Hektoen, a norvég Cultura Bankból és Dominique Roten a svájci Banque Alternative Suisse SA képviselőjeként ismertette az etikus és közösségi bankok sikeres működésének ismérveit. (Az angol nevének rövidítése alapján FEBEA nevezett szövetség 24 európai bankot tömörít, melyek elkötelezettek a fenntartható fejlődés banki eszközökkel való támogatásában akár nyereségük részbeni feláldozása révén is.)

Már a 2000-es évek elejétől fogva léteznek olyan bankok Európában, akik működését a szociális szempontok, az ökológiai felelősség és átláthatóság jellemzi, ennek következtésben olyan speciális területeket támogatnak kedvező hitelfelvételi lehetőséggel, mint az természetközeli építkezés és gyártás, fenntartható közlekedés, környezet-és természetvédelem területén megvalósuló beruházások, oktatással, kultúrával kapcsolatos projektek, vagy akár a nők társadalmi helyzetének javítása.  Ezekben az országokban a banki ügyfélkör nem az éppen aktuális akciós kamatok alapján választ magának pénzintézetet, hanem fontos számára az átlátható, felelősségteljes és a közösségi célok érdekében szolgáltató pénzügyi partner megtalálása.

A sikeres nemzetközi példák alapján a PÁTRIA Takarékszövetkezet – mely Magyarország legnagyobb fiókhálózattal rendelkező takarékszövetkezete -, is folyamatosan fejleszti termékeit és szolgáltatásait, így az ÖkoTakarék üzleti modellbe tartozó termékek segítségével már számos kedvezményesen finanszírozott beruházás valósult meg, például az energia-hatékonyságot növelő, napelemes rendszerek kialakítása révén. A hitelintézet továbbra is lehetőséget kíván adni azon magánszemélyeknek és vállalkozásoknak, akik a természet-közeli beruházások megvalósítását tervezik. Az átlátható és etikus működést a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért csoport civil kontrollján keresztül biztosítja.

A tavalyi évben számos kedvezményesen finanszírozott ügylet mellett áprilisban az ÖkoTakarék üzleti modell koncepcióját a saját háza táján is megvalósítja. A Takarék új központi épülete Gyömrőn két hónapon belül készül el. A tervezés alapvető szempontja a minél kisebb környezetterhelés. A fenntartható ház, amely napelemekkel és hőszivattyúval működik majd, 2340 négyzetméter alapterületen épül.
A PÁTRIA Takarék 2012-ben elnyerte a Legjobb Női Munkahely Díjat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás