Hirdetés

Az LMP, mint ellenzéki párt megsemmisült – írta Schmuck Erzsébet, a párt eddigi társelnöke Facebook oldalán. 15 év után kilép az LMP-ből – jelentette be . Az LMP mai kongresszusán Schmuck már nem indult a tisztújításon, Ungár Péter mellett Szabó-Kellner Katalin lett a társelnök.

Schmuck szerint: „ez a párt már nem zöld párt, és ellenzéki pártként is megsemmisült. Ezt a pártot Ungár Péter teljesen leuralta. Ez a párt már az Ő pártja, Ungár párt!”
Schmuck szerint ugyan az Ungár vezette EP-listára a szavazatok mindössze 0,87 százalékát kapta az LMP, de ebből semmilyen következtetést nem vont le sem a párt, sem Ungár Péter. A párt ma zajló kongresszusán Ungár Péter és csapata két évre kapott felhatalmazást az LMP további vezetésére, Schmuck szerint „csak éppen az nem derült ki, hogy hová, milyen irányba.”

A politikus nem tudja elfogadni azt sem, hogy az LMP kilép az Európai Zöld Pártok szövetségéből. „Ezt a kezdeményezést minden tiltakozásom ellenére az országos elnökség megszavazta” – írja Schmuck, aki szerint ezzel szégyent hoztak az LMP- Magyarország Zöld Pártja nevére.

Schmuck Erzsébet mai FB bejegyzése:

“15 év után, a mai napon kilépek az LMP-ből. Ez a párt már nem zöld párt, és ellenzéki pártként is megsemmisült. Ezt a pártot Ungár Péter teljesen leuralta. Ez a párt már az Ő pártja, Ungár párt! Igaz, az Ungár vezette EP listára a szavazatok mindössze 0,87 százalékát kapta az LMP, de ebből semmilyen következtetést nem vont le sem a párt, sem Ungár Péter. A mai kongresszuson Ungár Péter és csapata mindent vitt. Két évre kaptak felhatalmazást, hogy vezessék a pártot, csak éppen az nem derült ki, hogy hová, milyen irányba.
A mai kongresszus egyik meghirdetett napirendi pontja szégyent hozott az LMP- Magyarország Zöld Pártja nevére. Az előterjesztés szerint az LMP kilép az Európai Zöld Pártok szövetségéből. És ezt a kezdeményezést minden tiltakozásom ellenére az országos elnökség megszavazta. Akkor vajon hová fog tartozni az LMP, melyik pártcsaládhoz? Nem tudom a választ, de majd Ungár Péter előbb vagy utóbb megadja.
És még szólni kell néhány szót Vitézy főpolgármester-jelöltségéről. Ungár kezdeményezésére a párt dupla vagy semmit játszott. Veszített. Az utolsó két nap, amikor Bayer Zsolt és vezető fideszes politikusok kampányoltak Vitézy mellett, számomra rémálom volt. Az LMP, mint ellenzéki párt ezzel megsemmisült.”

Az LMP társelnökei: Schmuck Erzsébet és Ungár Péter 2024 június

Az LMP az idei június 9-ei EP-választáson elképesztően gyenge eredményt ért el: mindössze 0,87 százalékot kaptak, ami kevesebb mint 40 ezer szavazatot jelent. Így alulmúlták a 2019-es EP-eredményüket is, amikor is 2,18 százalékot értek el. Az LMP-nek a fővárosban sem sikerült áttörést elérnie, mindössze hárman kerültek be a Vitézyvel közös listájukról a közgyűlésbe.  Az LMP súlyos választási kudarcát Keresztes László Lóránt, a párt volt társelnöke így értékelte a Magyar Hangnak: kimondható, hogy a párt térdre rogyott. „Sokszor azt éreztem, hogy Ungár Péter mintha egy játékszernek tekintené az LMP-t, miközben maga sem tudja, merre van az előre” – fogalmazott.
+++

A párt közleménye szerint teljeskörű tisztújítást tartott az LMP – Magyarország Zöld Pártja ma Budapesten, ahol megválasztották az új Országos Elnökséget. Szabó-Kellner Katalin és Ungár Péter társelnökök mellett titkárnak Vida Attilát, elnökségi tagoknak Baloghné dr. Bartus Viktóriát, Hohn Krisztinát, Kanász-Nagy Mátét és Tóth Áront választották a küldöttek. Az elnökség mandátuma 2 évre szól, így a 2026-os országgyűlési választásokra való felkészülést és a 2026-os kampányt is a most megválasztott elnökség fogja levezényelni. Az elnökségi tagok életrajza az LMP honlapján megtalálható >>>

+++

Ungár Péter tegnap adott interjút a Telexnek, amiben azt mondta: az LMP kicsekkol a mostani ellenzékből, annak nem része többé.
„Nagyon sokáig próbáltam megfelelni a tágabb értelemben vett ellenzéki közegnek, de nem sikerült” – mondja Ungár Péter, aki a június 9-i választás óta először szólalt meg hosszabban. Az LMP társelnökének annyira elege lett a politika színvonalából, hogy komolyan elgondolkodott a visszavonuláson. Végül úgy döntött, hogy 2026-ig marad, de a Facebook-oldalát hamarosan törli, az ellenzékből pedig kicsekkol. Az LMP hétvégi tisztújítása előtt arról kérdeztük, hogy miként mosná le a fideszes bélyeget a főpolgármester-választás után, és mi lehet az LMP jövője, miután Magyar Péter miszlikbe kaszabolta az eddigi pártokat.
+++

Az LMP röpte – A kilátónál Schmuck Erzsébettel
Az LMP-nek is története van már, és nem is nagyon dicsőséges. Rengeteg volt az önérzetes önjelölt – a környezethez mindenki ért nálunk, aki egyszer legalább túrázott már és sátorban aludt. A párt neve is megváltozott, és arculata leginkább. 2020-tól LMP (ez itt kiürült) – Magyarország Zöld Pártja a neve. Nem mintha ez a párt lenne az egyetlen ilyen irányultságú. A széthúzás a kezdetektől kísérti a zöld mozgalmat, amit nem sikerült tudásra alapozni. Hittel kevert érzéspakk maradt, amit a világra rácsodálkozó Nyilas Misik bontogatnak. Ma is civilszervezeti pártképződmény, pedig régen túl kellett volna ezen a bukolikus állapoton lépni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás