Hirdetés

Az év európai fája versenyben 37 ezer szavazattal második lett a gödöllői vén vackor, a győztes 70 ezer szavazattal a bolgár öreg szil lett, 3. a lengyelországi Wybicki tölgye.

Az eredményt Brüsszelben, az Európai Parlament épületében jelentették be szerda este. A díjat a Szent István Egyetem nevében a fát benevező Czóbel Szilárd egyetemi docens és Gyuricza Csaba, a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar dékánja vette át. A várost Péterfi Csaba, a polgármesteri kabinet vezetője képviselte – közölte Gödöllő Város Önkormányzata. A gödöllői mellett cseh, bolgár, ír, szlovák, lengyel, skót, francia, olasz és walesi fák versenyeztek, elsősorban történetük és kevésbé kinézetük alapján.

A gödöllői Botanikus Kertben álló vackor az ország egyik legöregebb, 20 méter magas, három méter kerületű, még mindig termő vadkörtefája. A 18. században Grassalkovich Antal gróf ezer vadkörtét ültetett, mivel egy vadászat során egy vadkörtefán lelt menedéket a sebzett vad elől. A fa történetében érdekes még, hogy 1849-ben Kossuth is itt írta meg a Függetlenségi Nyilatkozatot, de az öreg vackort a szerelmesek fájának is nevezik, mert állítólag Andrássy gróf is itt ismerte meg Sissit.

Az európai versenybe azok a fák kerülnek, melyek előző évben megnyerik a nevező ország Év Fája versenyét. A nemzetközi forduló szavazása februárban zajlott, a www.treeoftheyear.org oldalon. Idén tíz ország vett részt a versenyben: Bulgária, Csehország, Franciaország, Írország, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Skócia, Szlovákia és Wales. A fák sikere leginkább az őket támogató helyi közösségnek köszönhető, melyek a versenybe nevezték kedvenc fáikat egy-egy történet kíséretében.

Az idei nyertes, a bolgár szilfa központi helyet foglal el a szliveniek életében, mindennapos találkozó pont és számos rendezvény és demonstráció indul innen a mai napig. Külön érdekesség, hogy a város tengerszint feletti magasságát is itt mérték meg először és szerepel a város címerében is.  A fődijat Pavel Poc európai parlamenti képviselő adta át. “A verseny egyik fő érdeme, hogy ezeken izgalmas európai fákon keresztül felhívja a figyelmet a természetes környezetünk védelmére, természeti és történelmi jelentőségükre, melyet ápolnunk és védenünk kell, amíg lehet.” – mondta Poc.  "A díj ugyanakkor arra is jó példa, hogy a magánemberek milyen sokat tudnak tenni a természeti kincseink védelméért. Számos esetben a magán földtulajdonosok gondoskodásának köszönhető, hogy ezek az idős fák évszázadokat élnek túl háborítatlanul. A versenynek köszönhetően az idős fák a tulajdonjoggal járó jó gazdálkodás jelképeivé válhatnak" – tette hozzá Thierry de l´Escaille, az Európai Földtulajdonosok Szövetségének titkára.

gödöllői vén vackor gödöllői vén vackor A második helyezést elért vadkörte, mely a gödöllői Szent István Egyetem botanikus kertjében él, 36 ezer szavazattal lett második.

A vackorhoz számos legenda fűződik, melyek közül az egyik legismertebb, hogy állítólag a fa lombjai alatt fogalmazta meg Kossuth a Függetlenségi nyilatkozatot 1849-ben.

A Szent István Egyetem botanikus kertjében álló, körülbelül 300 éves vadkörtefa az ország egyik legtekintélyesebb méretű és legidősebb fája.

 

A szép és "ereje teljében" lévő fa tavaly majdnem 50 ezer termést hozott. A harmadik helyezett lengyel tölgyfa 16 ezer szavazatot kapott. Az idős fa Będominból való, a lengyel nemzeti himnusz szerzőjének szülővárosából.

A verseny mondanivalóját szomorú esemény erősítette meg. A szavazás ideje alatt, február közepén, söpört át Anglián és Írországon egy heves hurrikán mely gyökerestül kicsavarta az Ír fát, mely az ország legmagasabb szürke nyárfája volt.

A verseny eredménye:

Öreg szilfa (Szliven, Szliven körzet Bulgária) – 77,526 szavazat
A gödöllői óriás vackor (Gödöllő, Pest megye, Magyarország) – 36,925 szavazat
Wybicki tölgye Będominból (Pomorskie régió, Lengyelország) – 16,768 szavazat
Tölgy Zechenter kertjéből (Kremnica, Banská Bystrica régió, Szlovákia) – 10,169 szavazat
Višňová oltalmazó tölgye(Višňová, Liberec régió, Csehország) – 8,211 szavazat
Begardi csenevész tölgy Bégard (Bégard, Brittany régió, Franciaország) – 4,989 szavazat
Niel Gow tölgye (Perthshire, Skócia) – 1,740 szavazat
Birr vári szürke nyár(Co Offaly, Írország) – 1,517 szavazat
Tölgy a holtak kapuja előtt (Wrexham, Wales) – 1,093 szavazat
A természet harmóniájának fája – molyhos tölgy (Alta Sabina, Lazio régió, Olaszország) – 689 szavazat
 

Eddig kétszer nyerte magyar fa a fődíjat: 2012-ben egy felsőmocsoládi hársfa, 2013-ban pedig az egri termálfürdő platánja lett a győztes hét ország jelöltjei közül.

Az európai versenyt az Ökotárs Alapítvány cseh testvérszervezete, a Nadace Partnerství, az Európai Földtulajdonosok Szövetsége és a TetraPak szervezte. Az év fája versenyt Magyarországon is megszervezik, győztese indulhat az európai megmérettetésen.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás