A rovat kizárólagos támogatója

A rejtélyes hátterű Zöldek Pártja Kisvárdán Farkas Bertalant, az eddigi egyetlen magyar űrhajóst küldi csatába egyéni országgyűlési mandátumért. A hvg.hu szerette volna megtudni, hogy mi vitte őt ehhez a zöld alakulathoz, amikor akár az LMP-hez vagy az abból kiszakadt PM-hez is csatlakozhatott volna.

A  hvg.hu hiába vett részt szerdán egy középiskolásoknak szóló előadáson Debrecenben, nem engedték, hogy az első magyar űrhajósnak feltegyék politikai kérdéseiket. Ennek ellenére megértették, hogy az MDF után miért találta meg egy másik párt is plakátarcnak. Mert annak elég jó. Farkas Bertalannak „honvédsulis” középiskolások előtt szerepelni óriási ziccer. Az egyetlen magyar űrhajós 1997 óta nyugállományú dandártábornok, világ életében katona volt, ezért egyáltalán nem gyanakszunk, amikor őszinte öröm csillog a szemében mintegy kétszáz, pedáns módon katonai formaruhába öltözött diák látványától, akiket szerda délután a debreceni Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskolába vezényeltek az előadására. Részletek itt >>>

Farkast a Zöldek Pártja szűkebb pátriájában, Kisvárdán indítja a választásokon. Ebben a körzetben összesen 15 jelölt küzdhet a szavazatokért. Indul többek között az MDF-utód JESZ is. Farkas legutóbb egyébként az MDF színeiben politizált, a 2006-os országgyűlési választáson is indult a párt színeiben. 2008-ban nyílt utoljára esélye a parlamenti képviselőségre, de az időközi választáson induló Csapody Miklós nem nyert egyéni mandátumot, így nem léphetett elő az országos listáról, és nem került be a parlamentbe.

A Zöldek Pártja egyike az idei választás előtt feltűnt, finoman szólva is rejtélyes hátterű alakulatoknak. Bár a pártot 2006-ban alapították, és akkor indult is az országgyűlési választásokon, azóta gyakorlatilag semmilyen tevékenységet nem végzett. Honlapjuk arról ír, idén alakultak újjá, 33 egyéni jelöltjük pedig össze is gyűjtötte a nyilvántartásba vételhez szükséges mennyiségű aláírást.  A honlapjuk meglepően kiforrott, de informatívnak csak nehezen nevezhető, a párt felépítése, vezetőinek neve például meg sem jelenik rajta. A nyilvánosság előtt (így a köztévé reggeli műsorának bemutatkozó sorozatában) eddig szinte csak és kizárólag Brezovits László környezetgazdálkodási szakember képviselte őket, mint a párt szakmai vezetője.

Az Államkincstár által kiadott információk szerint a párt összesen 149 250 000 Ft kampánytámogatást kapott az államtól. A párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legaktívabb, itt mind a hat körzetben sikerült jelöltet állítaniuk.  A Zöldek Pártja valódi kampányesemények szervezése helyett inkább a Facebookon aktív, oldaluk új kedvelői között például egy Iphone 5S okostelefont sorsolnak ki a kampány végeztével. Bár programot felskicceltek, a rejtőzködő vezetőség miatt igen nehéz pontosan meghatározni a párt céljait és lehetőségeit. Ha nem lenne ott Farkas Bertalan neve, senki nem is jönne zavarba attól, hogy ezt a pártot is lebizniszpártozza- írta a hvg.hu.

 

Ki milyen zöldséget ígér?

Az április 6-i országgyűlési választáson a pártlistán 18 párt közül választhatunk. Ezek között vannak valódi támogatottsággal rendelkező nagy pártok és újonnan alakult formációk is, amelyek még sosem mérették meg magukat. Megnéztük, hogy a környezetvédelem melyek számára fontos – legalább a programok szintjén. 
A pártok zöld elgondolásait a szavazólap sorrendjében itt ismertetjük.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás