Hirdetés

Folytatódik a hazai természetvédelem történetének egyik legabszurdabb pere. Elsőfokon bűnösnek találta a bíróság Udvaros Dorottyát és a Greenpeace fecskementő aktivistáit, akik az ökológiai válság kellős közepén a természetet védték a Fertő tónál az állami pusztítással szemben. Az aktivisták fellebbeznek a döntés ellen.

A bíróság ítélete szerint a természetvédők bűncselekményt követtek el, amikor két évvel ezelőtt a lebontásra ítélt Fertő tavi cölöpházakról levágták a madárhálót, hogy az Afrikából hazatérő fecskék újra költhessenek tavalyi fészkeikben. Az akcióban résztvevő Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze korábban is elmondta, hogy szerinte tette nem volt veszélyes a társadalomra, hanem jó cselekedet volt.

Fertő tó fecskementő greenpeace akció 2021 06 10. Rodics Katalin, Udvaros Dorottya kép. Járdány Bence Greenpeace

A Greenpeace szerint megdöbbentő, hogy miközben pusztul az élővilág, száradnak ki természetes vizeink, amikor harminchét folyónk van kiszáradófélben, és ezer tavunk tűnt el a Kiskunságban, akkor azokat nevezik bűnösnek, akik ezeket az értékeinket védik. A fecskementő aktivisták pere azért is megdöbbentő a zöldszervezet szerint, mert az eljárásban a bíróság elzárkózott attól, hogy beidézze a Greenpeace tanúit, illetve figyelmen kívül hagyta korábban a rendőrségen tett vallomásaikat.

„Felháborítónak tartjuk, hogy az állam ahelyett, hogy megvédené természeti értékeinket, azokat akarja meghurcolni, akik elvégzik helyette ezt a feladatot. Hiába hívják bűncselekménynek, a Greenpeace aktivistáit semmilyen eljárással nem lehet eltántorítani attól, hogy megóvják a természetet a következő generációknak.” – nyilatkozta Rodics Katalin, a Greenpeace biodiverzitáskampány-felelőse.

Múlt hét pénteken egy másik, Fertő tóval kapcsolatos ügyben pert nyert a Greenpeace a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatallal szemben, amit a Győri Törvényszék a Fertő tóra kiadott építési engedély ügyében új eljárásra kötelezett.

Fotó: Nagy Tavak Koalíció demonstráció a Fertőnél Udvaros Dorottya 2021 május 21. kép: Dörgő Zsuzsi Greenpeace

Kapcsolódó anyagok:

A fertő-tavi fecskevédelemért állt bíróság elé Udvaros Dorottya

Erős környezetvédelmet ígér Lázár János, de ki hisz neki

Hogyan tovább Fertő part? Zöldek az orbáni országrombolás ellen

Zöld Civil Díjak és Emlékdíjak 2023

UNESCO vizsgálat várható a Fertő tónál

Az Orbán-kormány “zöld” jelképe: Fertő tavi tájromboló NER-emlékmű

Gigaberuházás a Fertő tónál: együttműködés vagy erőpolitika?

Cinikus kormánypropaganda: a természetvédelemnek teremtésvédelemmé kell válnia

Fellélegezhet a Fertő, pert nyert a Greenpeace a kormányhivatallal szemben

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás