Hirdetés
greenfo/mti

A Balaton ékköve városfejlesztési program harmadik üteme fejeződött be azzal, hogy felavatták a mintegy 10 hektáros Kiserdő elnevezésű közparkot Balatonfüreden; a 205 millió forintos uniós támogatáshoz 50 milliót tett hozzá a város.

Védett természeti területről van szó, amely által tovább bővültek a város turisztikai látnivalói is – mondta Bóka István (Fidesz-KDNP), Balatonfüred polgármestere, országgyűlési képviselő. A szívkórház előtti Gyógy-teret és a most felújított Kiserdő parkot az újonnan létesített Anna-korzó köti össze.

A Balaton Ékköve program – amely a reformkori városrész felújításának három ütemben zajló projektje és 2005-ben indult -, több mint 3 milliárd forintos városfejlesztést jelent, amelyből 2,3 milliárdot tesz ki az uniós támogatás. A polgármester hangsúlyozta azt is, hogy a fejlesztések nyomán "megmozdult" a magántőke is, s mintegy 10 milliárd forintnyi magánberuházás is megvalósult az utóbb 5-6 évben a városban.

Bóka István a fejlesztések közül kiemelte a Horváth-ház, a Vaszary villa, a Jókai Emlékmúzem, az Anna Grand Hotel, a Volt Ipoly szálló felújítását, a Kisfaludy Színpad és Galéria létesítését, a Gyógy-tér és környéke rendbehozatalát, az utcák díszburkolattal való ellátását és számos park felújítását, illetőleg újak létesítését.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy Balatonfüred és a Kiserdő – ahol az első dunántúli kőszínház állt -, a reformkorban a nemzeti kultúra egyik meghatározó helye, s a szellemi elit találkahelye volt. A savanyúvíz források köré telepítették 1780-ban a kiserdei tölgyest, amelyet annak idején Angolkertnek neveztek. A felújítás során különös gonddal kezelték és óvták az 1831-ben épített kőszínház megmaradt oszlopait, s a hat műemléki oszlop között Blaha Lujza, Déryné Széppataki Róza, Jászai Mari, Laborfalvi Róza és Lendvai Márton egykori színművészek portréi láthatók – mondta Bóka István. Kialakították a Színház-teret, az Anna-korzót, egy Angolkertet is, erdei tornapályát, gyermek játszóteret és kamasz játszókertet alakítottak ki, továbbá pihenőket, sétányokat, ívókutakat, nyilvános mellékhelyiségeket és közvilágítást kapott a csaknem 10 hektáros park.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás