Podmaniczky–díjat kapott Vincze Miklós

2022. július 16.

Hírek

Vincze Miklós, a 24.hu újságírója is átvehette a Podmaniczky–díjat, a Ráday Mihály Város- és Faluvédők Szövetsége elismerését. A kitüntetést 1982 óta azoknak adományozzák, akik a legtöbbet tették épített és természeti környezetünk, kulturális örökségünk értékeinek megismertetése, védelme érdekében.

Budapest a városlakók folyóirata: 2021/Ráday Mihály emlékszám

Kiadványok

BUDAPEST ez a mi lapunk már jó ideje, – már ha ezt az utóbbi egy évet jó időnek nevezhetjük, – Csipkerózsika-álmát alussza. 1947-től 1966-ig, aztán meg 1989-től 2004-ig tartottak ezek a szünetek, amikor a magyarok másfél-kétmilliós fővárosának nem volt saját folyóirata.

Úri muri. Az Orbán “főhercegi” család Hatvanpusztájáról mint műemlékről

2021. szeptember 22.

Hírek

Sokat gondolkodtam azon, hogy lehet-e egyáltalán Hatvanpusztáról mint műemlékről írni. A miniszterelnök édesapjának sokmilliárdos nagyberuházása olyan morális és politikai problémákat vet fel, amelyek árnyékában talán nincs is értelme feltenni a kérdést, hogy mi történt a majorsággal mint örökségi értékkel.  Zsuppán András írása.

In memoriam Ráday Mihály

2021. július 17.

Hírek

79 éves korában meghalt Ráday Mihály Kossuth-díjas filmoperatőr, rendező, tévés szerkesztő, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke, számos városvédelemmel foglalkozó könyv szerzője, épített örökségünk megőrzéséről szóló műsor készítője, Budapest díszpolgára. Ráday Mihály halálhírét a családja közölte.

Átadták a főváros sajtódíját

2021. március 12.

Hírek

Karácsony Gergely főpolgármester ma átadta a Csengery-díjakat. A főváros sajtódíját Élő Anita, Nick Thorpe, Vincze Miklós, az Építészfórum szerkesztősége és a Klubrádió szerkesztősége kapta a Fővárosi Közgyűlés döntése alapján.

Mi marad műemlékeinkből?

2020. október 21.

Hírek

Az utóbbi időben felerősödött az a tendencia, hogy az ingatlanfejlesztők kormánybarát hátszéllel szinte bármit megtehetnek a műemlékekkel, miután az Orbán-kormány kivégezte a műemlékvédelem intézményrendszerét is. Vincze Miklóssal a 24.hu szakújságírójával pár Budapest épületen keresztül mutatjuk be épített környezetünk lebontását.

Mi lesz veled Heinrich udvar?

2020. szeptember 9.

Hírek

Budapest VIII. és IX. kerületének határán az Üllöi út-József krt. kereszteződésénél látható a most felújítás miatt bezárt Iparművészet Múzeum. A gyönyörű szecessziós épülettel szemben az Üllői úton áll egy műemléki és kulturális szempontból is értékes óriási épülettömb, melyre szemet vetett egy kormányközeli ingatlanos társaság. Kiemelt állami beruházás, elfelejtett műemlékvédelem, NER úthenger – a szokásos orbáni… Tovább »

Viktor, a Fanyűvő

2020. augusztus 4.

Hírek

Senkinek se legyen illúziója: amíg Orbán Viktor kormánytényező, addig a Hajógyári Szigetet, annak természeti értékeit folyamatosan pusztulás fenyegeti. Ha most időlegesen megúszta is a szigeti erdő, hogy láncfűrésszel tanítsa móresre az ország gazdura, az már biztos veszteség, hogy Orbán tökéletesen feleslegesen lenullázta a Hajógyári Sziget világörökségi pályázatát.

Orbán asszisztálásával pusztították el a Közvágóhíd műemlékét

2020. február 11.

Hírek

Szinte nyomtalanul eltűntek a Közvágóhíd épületei. A magyar ipartörténet fővárosilag védett épületegyüttesét néhány nap alatt ledózerolták úgy, hogy még a ferencvárosi önkormányzat sem tudott lépni az ingatlan megmentéséért. Az értékes telken szállodát lakásokat és irodákat épít Orbán Viktor (és Recep Tayyip Erdoğan török diktátor) kegyeltje: Adnan Polat beruházó.