Alkotmánybírósághoz fordulnak az ellenzéki pártok a Pázmány-projekt miatt

2024. január 30.

Hírek

A Palotanegyedbe tervezett Pázmány-projekt az elmúlt hónapokban jelentős lakossági tiltakozást váltott ki. A helyiek és Józsefváros vezetése folyamatosan követelte a társadalmi egyeztetést a kormánytól, ennek ellenére a lakókkal való párbeszéd teljes hiányában indult el a projekt első lépése, a bontási eljárás.

A kérgeskezű favágó és társai

2024. január 2.

Hírek

Legújabban a Római parton levő fák bizonyultak ellenségnek minden bizonnyal egy nagyvállalkozó számára, aki úgy vélte, hogy a nemrég ültetett facsemeték lehetetlenné teszik árvízi védekezést. Józsa Márta jegyzete.

Tegye a Fertő-partot a veszélyeztetett örökségek listájára az UNESCO

2023. április 18.

Hírek

A magyar kormány Fertő tavi beruházása és az osztrák oldalon tervezett új szélerőműpark miatt fordult az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez (UNESCO) egy osztrák civil szervezet – értesült a Szabad Európa. Az Alliance for Nature levélben kezdeményezte az UNESCO Világörökségi Tanácsánál a Fertő-táj vörös listára (veszélyeztetett terület) helyezését. A beadványhoz csatlakozott a magyar beruházás… Tovább »

Podmaniczky–díjat kapott Vincze Miklós

2022. július 16.

Hírek

Vincze Miklós, a 24.hu újságírója is átvehette a Podmaniczky–díjat, a Ráday Mihály Város- és Faluvédők Szövetsége elismerését. A kitüntetést 1982 óta azoknak adományozzák, akik a legtöbbet tették épített és természeti környezetünk, kulturális örökségünk értékeinek megismertetése, védelme érdekében.

Budapest a városlakók folyóirata: 2021/Ráday Mihály emlékszám

Kiadványok

BUDAPEST ez a mi lapunk már jó ideje, – már ha ezt az utóbbi egy évet jó időnek nevezhetjük, – Csipkerózsika-álmát alussza. 1947-től 1966-ig, aztán meg 1989-től 2004-ig tartottak ezek a szünetek, amikor a magyarok másfél-kétmilliós fővárosának nem volt saját folyóirata.

Úri muri. Az Orbán “főhercegi” család Hatvanpusztájáról mint műemlékről

2021. szeptember 22.

Hírek

Sokat gondolkodtam azon, hogy lehet-e egyáltalán Hatvanpusztáról mint műemlékről írni. A miniszterelnök édesapjának sokmilliárdos nagyberuházása olyan morális és politikai problémákat vet fel, amelyek árnyékában talán nincs is értelme feltenni a kérdést, hogy mi történt a majorsággal mint örökségi értékkel.  Zsuppán András írása.

In memoriam Ráday Mihály

2021. július 17.

Hírek

79 éves korában meghalt Ráday Mihály Kossuth-díjas filmoperatőr, rendező, tévés szerkesztő, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke, számos városvédelemmel foglalkozó könyv szerzője, épített örökségünk megőrzéséről szóló műsor készítője, Budapest díszpolgára. Ráday Mihály halálhírét a családja közölte.