Hirdetés

Alaposan felszaporodott a gyöngybaglyok száma tavaly, főként a mezei pockok elszaporodása miatt. A táplálékbőség a fészekaljak számában is megmutatkozott. Idén azonban már kevesebb a pocok, így a fiókák száma is csökkent. A madárszülők a békákkal akarná pótolni a pockot, de az meg a fiókáknak nem tetszik.

Tavaly elég nagy károkat okozott a mezei pockok túlzott elszaporodása Baranyában – ám ami a gazdálkodóknak gond, az a ragadozóknak áldás. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egylet baranyai csoportjának hírleveléből kiderült, a gyöngybaglyoknak annyira bejött a pocokmenü, hogy több fiókát is kiköltöttek 2014-ben, mint amennyi szokás. A bőségnek azonban vége.

"Tavaly a rendkívülinek nevezhető pocokgradáció miatt a gyöngybaglyok dúskáltak a táplálékban. Ennek megfelelően a felnevelt fészekaljak is az átlagosnál jóval nagyobbnak bizonyultak. Volt olyan költő pár, amely a két költése során 19 fiókát reptetett ki" – olvasható az MME Baranya hírlevelében.

"A táplálékbőségnek azonban vége szakadt. A pockok gradációja télen összeomlott, és tavasztól kezdve már sokkal kevesebb rágcsáló szaladgál a mezőkön. Mindez a baglyok idei első költéseinek fészekaljaiban is markánsan megmutatkozott. A költő párok zöme csak 3-5 tojást rakott, s a kikelt fiókák közül is sok elpusztult.

Kép: MME Baranya Völgyi Sándor

A baglyok a pocokhiányt más állatok zsákmányolásával próbálják ellensúlyozni. Ezt támasztja alá, hogy az ormánsági templomtornyokba kihelyezett költőládákban (pl. Drávafok, Sellye) meglehetősen sok békamaradványt találtunk. Volt olyan hely, ahol 10-15 béka kiszáradt tetemét gyűjtöttük össze. A probléma csupán az, hogy a fiókák a békákat nem fogyasztották el, ezért a szülőmadarak abbéli igyekezete, hogy utódaikat táplálékkal lássák el, hiábavalónak bizonyult" – zárul az MME Baranya hírlevele.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás