Hirdetés
greenfo/MTI

Folyamatos termelés mellett fokozatosan állami tulajdonba kerül a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.; a felszámolás során létrejön egy új, állami cég, amely átveszi a gyárat az eszközökkel és a dolgozókkal együtt – mondta Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vagyonpolitikáért felelős államtitkára.

A jelenleg felszámolás alatt álló magántulajdonú ajkai timföldgyárat jelentős környezetvédelmi bírság, illetve a tucatjával folyamatban lévő büntető- és polgári perekből adódó kötelezettségek terhelik, ezért ezt a céget az állam nem kívánja és nem is tudja átvenni. Véleménye szerint az új, követelésektől mentes vállalat a fizetési moratórium május 31-i lejáratát követően már biztosan működőképessé tehető. A felszámolás ugyanakkor akár több évig is elhúzódhat.

Hegmanné Nemes Sára tájékoztatása szerint az eljárás során alkalmazott forgatókönyv hasonló lesz a gyulai húsüzemben már alkalmazott és bevált módszerhez, azzal a különbséggel, hogy az önkormányzat helyett a magyar állam lép be tulajdonosként. Az ajkai timföldgyárban az állami vagyonfelügyelő folyamatosan fizeti a dolgozókat és az üzemeltetési költségeket.  A felszámolás előtt keletkezett beszállítói követeléseket a normál felszámolás szabályainak megfelelően elégítik majd ki, "amennyire pénz lesz majd a felszámolásban, olyan mértékben lesznek a hitelezők kifizetve" – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy a polgári peres és az egyéb követelések is ezek közé tartoznak.
"Nyilvánvalóvá vált, hogy a Mal minden eszköze, számlája, üzletrésze fölött banki konzorcium rendelkezik, a vagyonfelügyelőnek ezért a bankokkal kell megegyezésre jutnia" – mondta Hegmanné Nemes Sára. A fennálló tartozásokról szólva elmondta: a még nem jogerős, 135 milliárd forintos környezetvédelmi bírság mellett a Mal az áramszolgáltatónak 3,5 milliárd forinttal tartozik, a gázszolgáltatója felé több száz milliós adósságot halmozott fel. A magyar állam a vörösiszap-katasztrófát követő helyreállítás okán csaknem 40 milliárd forintot követel a cégtől, ilyen nagyságrendű vagyona a vállalatnak biztosan nincsen – tette hozzá.

Csütörtök óta a céget bíróság által kijelölt Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. működteti és irányítja, mivel a felszámolási eljárás megindult. A fizetési moratórium május végéig tart, a felszámolás alatt a cég működése folyamatos. A beszállítók nem függeszthetik fel az ellátást, a keletkező számlákat az állam kijelölt vagyonfelügyelője fizeti. A vagyonfelügyelő jelenleg likviditási tervet készít arról, hogy a timföldgyárnak milyen mértékben és ütemben van szüksége forrásbevonásra a szállítók és a dolgozók bérek folyamatos fizetéséhez. Ezt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. biztosítja, az eddigi becslések szerint a cégnek több milliárd forintra lesz szüksége. A cég irányításának átvétele a környezetvédelmi hatóság szigorú ellenőrzésével, és közreműködésével történik meg – jegyezte meg az államtitkár.

Véleménye szerint a Mal legnagyobb problémáját a vörösiszap-katasztrófa mellett az okozta, hogy az elfogadott reorganizációs terve ellenére a bankok folyamatosan "kiszivattyúzták" a forrásokat a cégből, a keletkezett nyereségét azonnal elvitték. Az államnak egyrészt ezért kellett megvásárolnia olyan követeléseket, mint például a Bakonyi Erőmű Zrt.-vel szemben fennálló 1,7 milliárd forintos tartozás, de a gyár villamos- és gázenergia-ellátását február óta már az MVM Partner Zrt. biztosítja.
Az államtitkár hangsúlyozta: a cég működőképes, versenyképes termékeket állít elő, s a reorganizációt követően önállóan tud tovább működni. A legfontosabb cél a több ezer munkahely megőrzése – tette hozzá.

Kapcsolódó anyagok:

Felszámolják a Mal Zrt.-t

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás