Hirdetés
greenfo/MTI

Földgázhiány esetén üzemben maradnak azok a szénerőművek Csehországban, amelyeket máskülönben emissziós problémák miatt le kellene állítani, jelentette ki Jozef Síkela cseh ipari és kereskedelmi miniszter Prágában, a földgázellátással foglalkozó válságstáb ülése után.

A miniszter szerint az ország földgázellátása jelenleg stabil, kiesések nincsenek. Mivel azonban a régió országai kiesésekről jelentettek, nem zárhatják ki, hogy nem lesznek gondok az orosz gázszállításokkal. Ezért módosították a cseh energetikai törvényt úgy, hogy a szénerőművek, ha a helyzet úgy kívánja, tovább működhessenek, mint azt a károsanyag kibocsátásra vonatkozó szabályok eredetileg engedték volna.

Síkela elmondta, hogy a földgáztárolók jelenleg kétharmadig vannak feltöltve, azaz mintegy 2,22 milliárd köbméternyi gáz van bennük. Tehát van tartalék, de nem elég. A miniszter felszólította az illetékes cégeket, hogy siessenek a gáztárolók feltöltésével.

“Csehország azon európai országok közé tartozik, ahol a leggyorsabban sikerül feltölteni a gáztárolókat” – mondta Jozef Síkela, aki megerősítette azon értesüléseket, hogy a cseh állam jelentős kapacitásokat szerzett a hollandiai cseppfolyósított földgáz (LNG) terminálokban. Pontos adatokkal azonban nem szolgálhatott.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás