Hirdetés

Évezredes építkezési módszer – lenyűgöző modern design. Egy egész provence-i falu épülhet döngöld földházakból a franciaországi Luberon Regionális Természeti Park szívében földből, szalmából és agyagból Vincent Callebaut ökoépítész tervei alapján.

A földházak reneszánszát éljük ma, egyre több modern ház kialakításánál alkalmazzák ezt a régi építkezési technikát, mely egy energia- és költséghatékony megoldás. A döngölt földből épült házak mindamellett, hogy a természetes anyagok használata miatt egy fenntartható építészeti megoldást képviselnek, esztétikailag is lenyűgözőek.

A Luberon Regionális Természeti Park szívében földből, a szalmából és agyagból épített döngölt föld házak faluja, a Raw Earth Provençal Village tökéletes harmóniával integrálódik majd a Provence-Alpes-Côte d’Azur-i Roussillon levendulamezőkkel borított lankás tájaiba. Az ívelt, hullámzó falak organikus hatásúak, egyáltalán nem zavarják meg a természet szépségét, azt a miliőt, melybe az építész megálmodta őket.

A föld a legjobb hőszigetelő!

Az évezredek óta használt döngölt föld építkezésnek számos előnye van. Egyrészt egy olcsó, mindenhol helyben elérhető alapanyag, valamint az egyik legjobb hőszigetelő is egyben. A föld hőtömege segít megtartani a belső terek természetes hűvösségét, ennek köszönhetően energiát és pénzt spórolhatnak a lakók.

Ha a házat mindemellett farostból, nádból vagy szalmából készült bioalapú szigeteléssel bélelik, ez hozzájárul az épület páratartalmának kiváló szabályozásához és a belső hőmérséklet kiegyenlítéséhez is, amely különösen az egyre fokozódó nyári hőség idején hatalmas előny.

A Provence-i falu földházai kizárólag természetes alapanyagokból, kőből, kavicsból, homokból, iszapból, agyagból, valamint egy lélegző és vízálló mészbevonattal épülnek. Kívül-belül gyönyörűek. A kivitelezés és a belsőépítészet is egyaránt az élhetőségre és a természettel való harmóniára összpontosít, naturális bútorokkal, falba vájt polcokkal, hatalmas, faltól-falig ablakokkal. Némelyik ház hobbit jellegű formatervezést követ, a legtöbb azonban modern mediterrán stílusú.

A döngölt földházak saját forradalmukat élik, a hagyományos építészeti formák és gyakorlatok, a merev modernista várostervezés és a produktivista lakásrendszer kereskedelmi korlátainak újragondolásával, hogy olyan egyedi otthonokat hozzanak létre, amelyeket a land art ihletett. A Provence-i földház falu felébreszti a földdel való kapcsolatunk tudatát, és megkérdőjelezi az építészet elfogadott korlátait, írta az Impress magazin.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás