Hirdetés

Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága június 19-én délután szavazott az erősen üvegházhatású F-gázok szabályozásával kapcsolatos módosító indítványokról. Az F-gázok fluortartalmú vegyületek, amelyeket az ózonkárosító anyagok helyettesítésére fejlesztettek ki.

Ezekről az anyagokról azonban kiderült, hogy százszor, de akár többezerszer is jobban károsítják az éghajlatot, mint a szén-dioxid. Az F-gázokat elsősorban hűtő- és klímaberendezésekben, hőszivattyúkban alkalmazzák. A Bizottság tagjai 47:18 arányban a szigorításokat támogatták. Ez nagy meglepetés volt, hiszen egyes országok erőteljesen lobbiztak az enyhébb szabályok mellett. Csak találgatni lehet egyelőre, hogy az éghajlatot védő meggyőző többség hogyan alakult ki. Ebben a nagy árvizek éppúgy közrejátszhattak, mint az amerikai és kínai elnök megegyezése a szigorításról, esetleg a Varsóban novemberben megrendezendő klímacsúcs.

Szintén komoly szerepet játszhatott több környezetvédő civil szervezet és néhány tagország érve, hogy az EU-nak gazdasági előnye is származna a szigorításból, mert egy dinamikusan fejlődő ágazatban (hűtés, klimatizálás) juthat világpiaci lehetőségekhez.

A Levegő Munkacsoport az F-gázokra vonatkozó szabályozás szigorításáért kampányoló számos, különböző országokban működő civil szervezettel együtt ünnepli a mostani szavazás eredményét. Az Európai Parlament plenáris ülésének szavazásáig azonban még sok tárgyalásra, egyeztetésre kerül sor. A fejleményekről a Levegő Munkacsoport ad majd rendszeresen híreket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás