Hirdetés

Egy 66 éves veszprémi férfi ellen indult nyomozás természetkárosítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a Veszprémi Rendőrkapitányságon.Védett madarakat tömött ki.

A rendelkezésre álló adatok alapján a 66 éves H. János veszprémi lakos megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy több mint húsz, az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős madárfaj egyedét szerezte meg jogellenesen, majd azokat elpusztította, és több ilyen állatból – erre vonatkozó engedély nélkül – preparátumot készített. A védett állatok pénzben kifejezett értékének együttes összege az ügyben meghaladja az 500.000 forintot. A nyomozók a gyanúsított lakásán végrehajtott házkutatás során a kitömött madártetemeket lefoglalták. Az ügyben H. Jánossal szemben természetkárosítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult nyomozás a Veszprémi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályán.
 

Madáretetők napraforgóval feltöltve, itatók és több kihelyezett költőodú a kertben:  ez a látvány fogadott minket, amikor egyik kollégánk jelzése nyomán természetvédelmi őrszolgálatunk – a veszprémi rendőrkapitányság rendőreivel megerősítve – ellenőrzést tartott egy családi háznál Veszprém Csatár-hegyen.

teritek
A látszólag „madárbarát” kert valójában halálos csapda volt a madarak számára. A tulajdonos az etetőkre érkező magevőket befogta, majd kalitkában csalimadárként helyezte ki őket. Ténykedésének célja a csalira érkező ragadozómadarak, elsősorban karvalyok befogása volt. Az elmúlt évben egyszer már szabálysértési eljárást kezdeményeztünk a tulajdonossal szemben, az akkori ellenőrzés során 3 db mezei veréb ült a kalitkában. A csapdázást beismerő férfi elmondása szerint a cél a karvalyok gyűrűzése volt – természetesen az ehhez szükséges engedélyek és szaktudás nélkül.

A csapdázó valós céljára azonban csak most derült fény: az udvaron álló egyik bódéban – több más védett madár friss preparátuma mellett – 3 db karvalyt találtunk, szintén kitömve.

A madarak ilyenfajta „szeretetét” a törvény bünteti, a kert rövidesen bűnügyi helyszínné vált, a bűnügyi tudósítások megszokott kellékeivel: a preparátumok bűnjelként nyilvántartásba vétettek és zárt zacskókba kerültek, az elkövető pedig rendőrautóban távozott a helyszínről.

 

Sajnos a véghezvitt pusztítás jelentős, a házból és a melléképületekből zöldikék, tengelicek, nagy fakopáncsok, léprigó, de még csonttollú is előkerült: sajnos valamennyien preparátum formájában. Az elpusztított madarak eszmei értéke meghaladja a félmillió forintot. Értelmetlen, és egyben érthetetlen a pusztítás – hacsak nincs mögötte a preparátumok értékesítésének célja, lehetősége, vagy akár egy megrendelő … írta Vers József, a  Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság tájegység-vezetője.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás