Hirdetés

Heti 1-2 fuvarral viszik majd apránként a kis- és közepes intenzitású radioaktív hulladékot Püspökszilágyról Bátaapátiba, hogy ott biztosítsák a végleges elhelyezését. Bár tavaly decemberben még csak 400–500 hordónyi radioaktív hulladékot emlegetett a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló fióktelepének vezetője egy társulási ülésen, a Baranya Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi engedélyében már 4 100 darab 200 literes hordó, összesen 820 m³ hulladék szerepel.

4100 darab 200 literes hordónyi, összesen 820 köbméter kis- és közepes intenzitású radioaktív hulladékot szállítanának át Püspökszilágyról Bátaapátiba, hogy ott biztosítsák a végleges elhelyezését – írja az Átlátszó. Mint kiderítették, tavaly decemberben ugyan még csak 400–500 hordónyi hulladék áthelyezéséről volt szó, azóta változott a terv. A radioaktív hulladékot összesen 95 fordulóval, heti 1-2 alkalommal szállítanák a lap tudomása szerint. A hulladékcsomagok Vácnál az M2-esen, Budapest mellett az M0-áson, Érdtől pedig az M6-oson utaznának.

A püspökszilágyi Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló (RHFT) feladata a nem atomerőművi, kis- és közepes aktivitású intézményi eredetű hulladékok kezelése és tárolása. Ilyenek például a szennyezett szerszámok és védőruhák. Ilyen típusú radioaktív hulladékok már az 50-es évek óta keletkeznek Magyarországon.

A Püspökszilágy és Kisnémedi közé épített tárolóval kapcsolatban az Átlátszó szerint két éve merült fel, hogy az ottani, sok évtizedes hulladékot annak idején nem megfelelően dokumentálták. Emellett kiderült, hogy a hulladékok csomagolásával is lehetnek problémák: hivatalos dokumentumok támasztották alá, hogy korábban bizonyos hulladékokat egyszerű nejlonzsákokba tettek. Szintén hivatalos dokumentumok árulkodtak arról, hogy a tároló területén lévő megfigyelő-kutakban a 2000-es évek elejétől emelkedik a talajvíz trícium-szintje, és az utóbbi években magas radiokarbon-értékeket is mérnek az üzem területén. Mint írják, az országos szinten illetékes a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK) is elismeri, hogy „hosszú távon előfordulhat olyan esemény, amely során a lakosság – például házépítés, útépítés – érintkezhet ezekkel az anyagokkal és a megengedettnél nagyobb dózisokat kaphat”.

Az RHK 2017 óta három szakaszban teszi biztonságosabbá a püspökszilágyi tárolót. A Biztonságnövelő Program része, hogy jelentős mennyiségű radioaktív hulladékot visznek Bátaapátiba, ahol a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóba (NRHT) kerülnek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás