Hirdetés

Füstölő buszok, környezetszennyező kamionok, gyermekeink egészségét kockáztató hulladékégetés – néhány ügy, amelyben a most harmincéves Levegő Munkacsoport eredményesen lépett fel. Kiválasztottunk hetet az elmúlt évek eseteiből.

1. Kevesebb füstölő busz Budapesten.
A Levegő Munkacsoport felhívására több mint félezerszer jelentették utasok, hogy kipufogógáz szagát érzik az utastérben, vagy koromfelhőbe burkolt buszt látnak. A szervezet minden esetben továbbította a panaszt a BKV-nak, akik intézkedtek a busz lehetőség szerinti megjavításáról.

2.Csökkenthető a lakossági fűtés okozta légszennyezés.
A levegőszennyezés fő forrása a háztartások fűtése és az egyéb lakossági égetés. Ez egyre aggasztóbb: nagymértékben elterjedt a szilárd tüzelőanyagok (fa és a legrosszabb minőségű szénfajta, a lignit) felhasználása. Ennél is sokkal veszélyesebb a műanyag vagy egyéb hulladék égetése. A Levegő Munkacsoport részletes javaslatokat dolgozott ki a kormány és az önkormányzatok részére, és ezek egy része meg is valósult, illetve megvalósításuk folyamatban van.

3. Útdíjat fizetnek a kamionosok.
A kamionos fuvarozás nemcsak környezetszennyező, egészségkárosító és útrongáló, de az esetek nagy részében teljesen felesleges is. Gyakori az üresfuvar, az értelmetlen szállítgatás, ráadásul a vasút és a vízi út jóval környezetkímélőbb. A Levegő Munkacsoportnak óriási szerepe volt abban, hogy végül a kormány bevezette a nehéz tehergépkocsik kilométerarányos útdíját. Így az autópályák fenntartásáért és felújításáért már jórészt azok fizetnek, akik leginkább használják azokat, főleg külföldi kamionok.

4. Több zöldterület maradt meg.
A zöldterületek, fák létfontosságúak az emberek számára. A Levegő Munkacsoport segítségével számos zöldfelületet sikerült megóvni a pusztítástól, többek között Budapest egyik legnagyobb parkját, a Hamzsabégi útit.

5. Kevesebb pénz új autópályákra.
Külföldi partnereikkel együttműködve, hazai esetek elemzésével sikerült megváltoztatniuk a Világbank közlekedéspolitikáját, hogy ne új autópályák építésére, hanem a meglévők felújítására és a környezetkímélő közlekedési beruházásokra adjanak pénzt.

6. Kevesebb turistabusz a sűrűn lakott utcákban.
Dübörgés, zaj, percekig lélegezhetetlen levegő – ez ellen fővárosi lakók megmozdulásokat a Levegő Munkacsoport támogatásával. Ezek eredményeként az önkormányzat változtatott a turistabuszokra vonatkozó szabályokon. 

7. Kártérítés nagyforgalmú út miatt.
A Levegő Munkacsoport nyújtott segítséget annak a házaspárnak, akiknek életét megkeserítette és ingatlanjukat eladhatatlanná tette a hatalmas kamionforgalom. A jogerős ítélet szerint a közút kezelőjének jelentős összegű kártérítést kellett fizetnie a házaspár részére.
 

A Levegő Munkacsoport megalakulásának harmincadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen  (képgaléria itt) Lukács András elnök rövid áttekintést adott arról, miként változott a világ az elmúlt három évtizedben, és mit tesz most a szervezet környezetünk, egészségünk megóvásáért, javításáért. Lukács András prezentációja (pdf) itt tölthető le

Levegő Munkacsoport 1988-ban alakult környezetvédő civil szervezet. Tevékenységének főbb területei az államháztartás és az uniós költségvetés zöld reformja, a közlekedés környezetbarátabbá tétele, valamint az éghajlatváltozást lassító és környezetünket élhetőbbé tévő energiapolitika és településfejlesztés. Tanácsadó Irodája minden évben több ezer embernek nyújt segítséget.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás