A rovat kizárólagos támogatója
(X)

Vegetáriánus, flexitariánus, vegán, peszketariánus, lakto-vegetáriánus, pollotariánus… Ma már annyiféle étkezési és életmódtípust különböztethetünk meg, hogy igen nehéz követni, melyik mit takar. Mégis, létezik egy mozgalom, amelyről az utóbbi években sokkal többet hallhattunk, hiszen világszerte nagy figyelmet és teret nyert magának. Ez pedig nem más, mint a vegánság. De mit is jelent pontosan ez az életmód?

Mert annyit elárulhatunk, hogy nem csak a táplálkozáshoz van köze. Milyen szabályok szerint élnek a vegánok? És egyáltalán: mi az értelme ennek az egésznek?

Mindegy, hogy fontolgatjuk a vegán életmódra való áttérést, vagy csak érzékenyek vagyunk a körülöttünk lévő világ dolgaira, egy biztos: az alábbi cikkből kiderül a vegánság lényege és a mozgalom célja. Így mindenki számára egyértelművé válhat, miért választják annyian ezt az – egyébként nem egyszerű – utat.

Vegánság egyszeregy

Kezdjük a vegánság definiálásával! Ha valaki vegán, az egyrészt elutasít minden állati eredetű készítményt, legyen az élelmiszer – a tejtől kezdve a húson át a mézig –, vagy akár ruházati termék, mint például a bőrbakancs, a bőröv és társaik. De közel sem merül ki ennyiben! A vegánok tartózkodnak minden olyan módszertől és eljárástól, ami az állatokat szenvedésnek teszi ki, így például nem támogatják az állatokat kihasználó szórakozási lehetőségeket vagy az állatokon tesztelt kozmetikai és egyéb termékeket sem.

És ez még mindig nem minden! A vegánok alapvető célja ugyanis az, hogy az életükkel – elsősorban a fogyasztási szokásaikkal – minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak. Ennek megfelelően igyekeznek másodkézből vásárolni a ruháikat, hogy ne terheljék fast-fashion darabokkal a környezetet, nem vagy csak nagyon ritkán utaznak repülővel, és előnyben részesítik a helyi termelők termékeit – hiszen az áruszállítás gyakorlata is terheli a bolygót.

Hogyan hat a környezetünkre?

A veganizmus alapvetően jó hatással van az emberi szervezetre, ha egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendet állít össze az ember. Ezzel csökkenthetőek a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, segíthet az ízületi gyulladások fájdalmának enyhítésében, megelőzheti a cukorbetegség kialakulását, sőt még az elhízás ellen is bevethető. De mi a helyzet a környezettel?

Miért is annyira bolygóbarát ez az életmód? Soroljuk!

Éhezés

A vegánsággal felléphetünk az egész világon tapasztalt éhezéssel szemben. Sokan nem tudják, de a megtermelt gabonák nagy részét nem az emberek, hanem a haszonállatok fogyasztják el – amelyeket aztán a világ gazdagabb részein fogyasztanak el.

Víz

Jó hatással van még a vízháztartásra is, hiszen az állattenyésztés ebből is rengeteget igényel – és rengeteget szennyez be. Ha viszont senki nem eszik állati eredetű terméket, tenyészteni sem kell őket… Plusz, egy póló előállítása is rengeteg vizet igényel, de ha valaki használtan vásárol, máris sokat spórol a bolygónak.

szarvasmarha borjú istállók USA kép: George Steinmetz

Föld

Ismét az állatokhoz térünk vissza: a szarvasmarha- vagy éppen sertéstenyésztés és az ezekhez használt anyagok szennyezően hatnak a talajra. Ez viszont könnyen megelőzhető lenne, ha nem lenne igény állati eredetű termékekre.

Energia

Az állattenyésztés rengeteg emberi, gépi, villamos- és egyéb energiát is felemészt. Gondoljunk csak bele: sokkal több lépése van egy steak, mint például egy burgonya előállításának. Ha ezt valami másba fektetnénk, például zöldségtermesztésbe, sokkal kifizetődőbb lenne a felhasználásuk.

Levegő

Szintén kevesen tudják, de a földön élő haszonállatok sokkal jobban szennyezik a Föld levegőjét, mint az összes autó, busz, repülő, hajó és minden egyéb közlekedési eszköz használata együttvéve. Ez azért sokkoló adat, nem igaz? Így még a levegő megtisztításához is hozzájárul ez az életmód.

Mire figyeljünk oda?

Azt már tudjuk, hogy a vegánok mire figyelnek oda, de mit tegyen az, aki fontolgatja az életmódváltás? Az egyik legfontosabb elem természetesen a táplálkozás. Először kezdhetjük néhány vegán termék kipróbálásával, majd heti egy-egy vegán nap beiktatásával. Nagyon fontos viszont, ahogyan fentebb is említettük, hogy egy kiegyensúlyozott étrendet állítsunk össze, hogy a szervezetünk ne szenvedjen hiányt semmiből. A vegánoknál jellemző például a fehérje-, a B12-vitamin, a vas-, illetve a kalciumhiány. Ha a táplálkozással ezeket nem tudjuk bevinni a szervezetünkbe, szedjünk táplálékkiegészítőket!

Az étrend-kiegészítők és vitaminok terén viszont figyeljünk oda, ugyanis nem mindegyik vegán! A kollagén például állati összetevőkből készül, de ma már például a fehérjeporok között találunk növényi eredetűeket, így nem kell róla lemondanunk.

Ami pedig az életmód többi aspektusát illeti, nem fogunk hazudni: eleinte biztosan nem lesz egyszerű. A vegán joghurtok, tejek, „húsok” és egyéb készítmények nagyon finomak, így nem nagy áldozat lemondani az állati eredetű változatokról. Ennél nagyobb kihívás az, hogy a fogyasztói döntéseink során ne a saját, hanem a bolygó érdekeit vegyük figyelembe. Mindenesetre mi azt mondjuk, hogy megéri belevágni, akár csak kicsiben is, hiszen egy-egy döntés is nagy terhet vehet le a Föld válláról!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás