A rovat kizárólagos támogatója

Ha zártkerti ingatlana van, menjen el mielőbb a földhivatalba és jegyeztesse azt be művelési ág alól kivett területként. Ezt mostantól egy éven belül lehet megtenni, utána nagyon nehéz lesz eladni az át nem vezetett zártkerteket.

Komoly procedúrát jelent, ha valaki külterületen szeretne ingatlant vásárolni. A városszéli zártkertekre ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a termőföld, vagy szőlőbirtokok vásárlására. Az új földforgalmi törvény rendelkezései szerint a vásárlás akár fél évig elhúzódó folyamat is lehet, és könnyen az is lehet a vége, hogy egy hivatal elutasítja a vevőt.  A törvény szerint ugyanis a helyi gazdáknak elővásárlási joguk van bármilyen földterületre. De a rendszer ennél bonyolultabb. Van mindenhol egy helyi földbizottság, melynek jóvá kell hagynia az értékesítéseket. Ez a bizottság úgy is dönthet, hogy hiába akarja az eladó eladni a földjét, hiába van rá jelentkező vevő, szerintük az ár nem megfelelő. Ha ráhúzzák az adás-vételre, hogy ez spekulációs célú értékesítés, túl magas az ár, akkor a földet nem lehet eladni. Az elővásárlási jog ugye azt jelentené, hogy ha én is megadom azt az árat, amit a vevő ígér, akkor az elővásárlási jog birtokában én vehetem meg a földet. A mostani rendszer viszont kiforgatja ezt a jogot. A helyi gazdák nem adják meg a vevő által elfogadott árat, a bizottság meg visszadobja az egészet, mert a túl magas ár miatt a helyi gazdálkodók nem tudnak élni az elővásárlási jogukkal.

Ennek a feje tetejére állt rendszernek az eredeti célja tényleg az volt, hogy a helyieket védje azoktól, akik felhajtják az árakat és nyerészkedni akarnak a földekkel. A gyakorlatban viszont sikerült teljesen megállítania a kiskertek forgalmát. Ez a teljes bizottságos folyamat 3-4 hónapig, de akár fél évig is eltarthat. Miközben az érintett kiskertek, pincék egy része néhány százezer forintért cserélne gazdát. A legtöbben inkább bele sem kezdenek, de nem vállalják a bonyolult ügyintézést. Úgy tűnik, a probléma eljutott a törvényalkotókig is. Egy ideiglenes törvénymódosítással most adnak egy kiskaput. Az ugyan érthetetlen, hogy miért nem vonták ki ezt a területet végleg a törvény hatálya alól, de nem tették.

A kiskapu egy évre vonatkozik.

A törvény ezt a lehetőséget most elég bonyolultan fogalmazza meg. Zártkerti ingatlanok esetén a tulajdonos jövő év végéig kérheti a művelési ág megváltoztatását. Át kell vezetni a földhivatalban a területet művelés alól kivett területté. Így már el lehet adni, nem vonatkozik rá a földtörvény előírása. Ettől kezdve az érintett ingatlanokat úgy lehet eladni, mint a belterületi telkeket. Egyszerűen csak egy ügyvéd által készített szerződés kell az értékesítéshez.

Fontos, hogy nem csak azokat az ingatlanokat lehet így átminősíteni, melyeken van valamilyen épület, hanem a teljesen üres telkeket is. További előnye a művelés alóli kivételnek, hogy ezekre a telkekre nem lesz érvényes a művelési kötelezettség sem. A termőföldekre viszont igen. Ha a telek zártkert marad, akkor a tulajdonos büntetést is kaphat, ha nem műveli a földjét. Ezt is kevesen tudják!

Ha most nem is akarja eladni a területet, nem tudhatja, hogy nem lesz-e szándékában néhány éven belül. Ha most nem vezetteti át a nyilvántartásban, akkor évek múlva is csak termőföldként, a termőföldekre vonatkozó szigorú szabályok szerint lehet eladni a területet. Aki viszont most megteszi ezt az egyszerű és díjmentes lépést, annak a jövőben is forgalomképes marad a telke. Valószínű, hogy a hozzáférés egyszerűsége miatt ezeknek a telkeknek az értéke is emelkedni fog. Hiszen a vevő szívesebben választja azt akár magasabb áron is, amihez most rögtön hozzájuthat. Főleg akkor, ha a másik út hosszadalmas és teljesen bizonytalan marad.

Forrás: 67/2015 FM rendelet, http://egyazegyben.com/

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás