Hirdetés

Idén lehet utoljára ingyen szedni medvehagymát.Jövőre már csak térítés ellenében, „szedd magad akciók” keretei között lehet a természetben gyűjteni ezt a népszerű tavaszi növényt. Íme a hamarosan érvénybe lépő szabályok.

A turistamagazin birtokába jutott tervezet szerint 2025-től már csak erre kijelölt területeken, meghatározott időintervallumokban és térítés ellenében lehet majd medvehagymát gyűjteni.
Az új szabályozás kapcsán a lap megkereste az Országos Medvehagyma Terméktanács (OMT) elnökét, dr. Póré Lászlót, aki sem megerősíteni, sem megcáfolni nem szerette volna az értesüléseit. Ugyanakkor beszédes volt dr. Pórénak az a tanácsa, hogy idén mindenki gyűjtsön annyi medvehagymát, amennyit tud, és inkább fagyassza le a felesleget, mert a jövőben „nehézkesebb lesz” hozzájutni.

Az OMT elnöke mindezek mellett azt is kiemelte, hogy az esetleg bevezetésre kerülő „szedd magad akciókkal” megvalósulhat az a gyakorlat, hogy mérni tudják majd a természetből begyűjtött medvehagymák mennyiségét, amit jelenleg csak megbecsülni tudnak a szakemberek.

„Bármit is hoz a jövő, fontos, hogy a lakosság ne forduljon majd el a hazai medvehagymától, és ne rendeljen helyette különböző webshopokból hasonló néven árult növényt, mert ezek rendszerint a Távol-Keletről behozott hamisítványok, és kizárólag nyulak, valamint tengeri malacok etetésére alkalmasak. Fogyasztásuk puffadást, fokozott gázképződést és heves hangulatingadozást, legrosszabb esetben eszméletvesztést is okozhat” – figyelmeztetett dr. Póré.

 

Kapcsolódó anyagok:

Csak korlátozott mértékben gyűjthető a medvehagyma

Napi max. 2 kg medvehagyma gyűjthető

Árverésen értékesítik a medvehagyma-mezőket a Mecsekben

Életbevágó kérdés: medvehagyma vagy gyöngyvirág?

Ésszel és mértékkel – medvehagyma kisokos

Ehető kincseivel is csalogatnak bennünket az erdők

Erdei gyűjtögető adózz!

Már a medvehagymát is védeni kell

Így szabad medvehagymát gyűjteni

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás