Hirdetés

Egy nálunk még új rendszer sikertörténetei közt olyan, a helyiek által az önkormányzat felé egyetlen üzenettel, fotóval jelezhető eseteket találunk, mint a játszótéren kiálló, veszélyes vascsövek, az úthibák, a közterületi rongálás vagy épp az illegális szemétlerakások, de a mostani időszakban a parlagfű bejelentésében és irtásában is számottevő előrelépést hozott a megoldás idehaza.

A régiónk négy országában több mint 4000 önkormányzat és szervezet használja azt az intelligens kommunikációs hálózatot, amely többek közt a lakossági bejelentésekre jellemző adminisztrációs útvesztőt egyszerűsíti le jelentősen. A Csehországban lényegében alapértelmezettnek számító megoldás Magyarországon is gyorsan terjed, mostanra a megyei jogú városok közül Hódmezővásárhelyen és Baján is használják, emellett Monoron, Szerencsen, Csömörön és számos kisebb településen is segít hatékonyabbá tenni az önkormányzat és az ottlakók közti, kétirányú információáramlást.

Naponta összesen mintegy 200 ezer üzenet fut keresztül a Munipolis rendszerén, amely egyre inkább a közérdekű tájékoztatás elsődleges módjává válik azokon a helyeken, ahol már bevezették. „Ez gyakorlatilag egy közösségi platform, de a jól ismert social media-oldalak hátulütői nélkül. Itt például garantáltan eljutnak a hiteles forrásból származó, fontos hírek, értesítések az érintettekhez, és nem csúsznak lejjebb a hírfolyamban, mire az illető belép a felületre” – avat be a részletekbe Czinger Erik, a cég hazai képviseletének vezetője.

A napokban az augusztus 20-i ünneppel kapcsolatos információk, programok generáltak jelentős aktivitást a magyar települések hálózatain, az elmúlt hetekben pedig egyebek mellett a hőségriadókhoz kapcsolódó figyelmeztetések és helyi óvintézkedések híreinek gyors célba juttatása volt az önkormányzatok fókuszában. Ilyen szempontból nagy előnyt jelent, hogy a Munipolis a segítségre jellemzően leginkább rászoruló időseket is nagyobb arányban éri el, mint más kommunikációs alternatívák, hiszen az értesítések nemcsak alkalmazásüzenetben, hanem e-mailen, sms-ben, sőt akár hangüzenetben és telefonon is érkezhetnek.

A fentiek mellett a hazai városok és községek a teljesség igénye nélkül figyelmeztették már a rendszeren keresztül a lakosaikat (akár kizárólag az érintett utcákban) áramszünetre, csőtörésre, közelgő viharra, balesetre, dugóra, forgalmirend-változásra és útfelújításra, valamint eboltásra, orvosi helyettesítésre, sőt, még házaló csalók jelenlétére is.

A Munipolis egyik fő erénye a kétirányúság, amelynek révén a lakosok megkímélhetik magukat a mindenki számára ismerős „bürokratikus kanosszajárástól”, ami nem ritkán a legfőbb gátja a sokakat bosszantó problémák gyors kezelésének. A vezető a rendszer sikertörténetei közt olyan, a helyiek által az önkormányzat felé egyetlen üzenettel, fotóval jelezhető eseteket említett, mint a játszótéren kiálló, veszélyes vascsövek, az úthibák, a közterületi rongálás vagy épp az illegális szemétlerakások, de a mostani időszakban a parlagfű bejelentésében és irtásában is számottevő előrelépést hozott a megoldás idehaza.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás