Hirdetés

A világ minden táján, az ipar minden egyes szegmensében égető fontosságúvá vált a globális klímahelyzet miatt a fenntarthatóság kérdésköre. Ennek köszönhetően egyre több helyen épülnek erős szigeteléssel rendelkező, gyakorlatilag minimális rezsiköltséggel komfortosan tartható passzívházak, melyek hosszabb távon lehetővé tennék az építőipar fejlődése mellett azt, hogy legalább a háztartások ne szennyezzék tovább a környezetet.

A passzívház hatékony működése ugyanis a rendkívül erőteljes hőszigetelésen, valamint a hőcserélős szellőzőrendszeren alapul. Ez a két szisztéma képes arra, hogy a friss levegő biztosítása mellett a belső hőmérséklet mindvégig kellemes maradjon még a téli időszakban is. Ennek köszönhetően nyáron szinte egyáltalán nem kell klímát használni, télen pedig alig kell fűteni ahhoz, hogy elfogadható komfort legyen a lakásban, amivel jelentős mértékben csökkenhet az épület rezsiköltsége, ezzel pedig a káros anyagok kibocsátásának mértéke is.

Egy passzívház energiatakarékos működését természetesen rengeteg egyéb összetevő meghatározza. Ilyen többek között az árnyékolástechnika is, hiszen egy megfelelően felszerelt és dinamikusan működtetett redőny nemcsak nyáron, hanem télen egyaránt képes lesz hozzájárulni a hatékonyság növeléséhez. Hogy miként?

Nyáron még a klímát is kiválthatja

A redőnyökről mindenki tudja, hogy főként a nyári időszakban vesszük nagy hasznukat otthonunk hőszabályozásában. Ez nem véletlen, hiszen a vaskos palástok a leengedést követően képesek távol tartani a passzívháztól – ideális telepítés esetén – a napsugarak 99,99 százalékát, amivel nemcsak a káros UV-sugárzástól menekülhetünk meg, hanem az ezzel járó melegítő hatást is kivédhetjük. Köztudott ugyanis, hogy a napsugárzás még az erősen szigetelt nyílászárókon keresztül is képes negatívan befolyásolni egy lakás belső hőmérsékletét, ezáltal akár több Celsius fokkal megnövelni ezt az értéket. Főként egy jól szigetelt és tartós alumínium redőnnyel azonban ez a hatás könnyedén kivédhető! Ha ugyanis a napsugarak nem tudnak eljutni a belső helyiségekig, nem is melegítik fel a padlót vagy a bútorokat, melyek utána rögtönzött fűtőtestként árasztanák magukból a meleget. Sőt mi több, mivel egy kültéri árnyékolóról beszélünk, képes már odakint felfogni a napsugarakat, így azok még az ablakokat vagy az ajtókat sem érik el, melyek már önmagukban képesek magukba szívni és átadni a külső hőmérséklet egy jelentős részét.

Egy passzívház esetén ez különösen fontos a vastag szigetelés, valamint a hőcserélős szellőzés miatt, mely képes nyáron folyamatosan hűteni a beáramló levegőt, tehát még tartós kánikula esetén sem növekedik meg odabent annyira a hőmérséklet, hogy az indokolttá tenné a légkondicionáló használatát. Talán mondanunk sem kell, hogy ezzel milyen sok elektromos áramot takaríthatunk meg!

Télen megtámogatja a fűtést

Noha a redőnyökről sokan úgy vélik, hogy kizárólag a nyári időszakban vehetjük hasznukat, különösen egy passzívháznál azonban egy hatékony árnyékoló az év 365 napján jó szolgálatot tehet. Ez pedig nemcsak a magánélet védelme kapcsán helytálló kijelentés, hanem a környezettudatos gondolkodás tekintetében is, hiszen a téli időszakban a redőnyök képesek arra, hogy megtámogassák a fűtést, de sokkal inkább a komfortos belső hőmérséklet megtartását.

A redőnyök ugyanis kültéri árnyékolóként teljesen leeresztett állapotban egy extra légréteget képeznek a nyílászáró előtt, vagyis a kinti hideg levegő sokkal nehezebben találkozik a belső meleggel, ezáltal nehezebben megy végbe a hőcsere folyamata, ami a kimagaslóan szigetelt passzívház esetében akár több fokkal melegebbet eredményezhet még tartós hideg esetén is. Ezzel, valamint a hőcserélős szellőzőrendszerrel könnyedén elérhető, hogy napközben egyáltalán ne legyen szükségünk fűtésre, legfeljebb csak takarékon, amivel szintén tetemes pénzösszegeket spórolhatunk meg.

Hogy ki akarja állandóan lehúzott redőnyök mellett élni az életét? Természetesen senki, de ha napközben dolgozunk, a munkából hazaérve pedig rendszerint már sötét van – tehát így is, úgy is fel kell kapcsolni a villanyt, akkor teljesen mindegy, hogy a redőny fel van-e húzva, vagy teljesen leengedve támogatja a passzívház szigetelését.

Automatizáltan még tovább növelhető a hatásfok

Általánosságban kijelenthető a passzívházak kapcsán, hogy tele vannak különféle intelligens és automatizált rendszerekkel, tehát egyszerre nevezhetjük okosházaknak is őket. Ennek fényében érdemes az árnyékolástechnikával is ezt az utat követni, hiszen egy motorizált redőny önmagában rendkívül kényelmes, azonban ha mellé önműködő megoldások is társulnak, az egyet jelent a hatásfok növekedésével.

Az automatizált redőnyökről azt kell tudni, hogy különféle szenzorokkal felvértezett árnyékolókról van szó, melyek képesek arra, hogy beállításaink függvényében reagáljanak a környezet változására, legyen szó akár a hőmérsékletről, akár a napsugárzásról. A kulcsszó tehát az önműködés, mely a passzívház hatékonyságát jelentős mértékben megnövelheti!

Hogy miként?

A redőnyvilág példája szerint a téli időszakban ha elmentünk otthonról úgy, hogy odakint 5 Celsius fok volt, és felhős idő, de napközben kisütött a Nap, a hőmérő higanyszála pedig 10 Celsius fok fölé emelkedett, akkor ezt a hatást jelentősen kihasználhatjuk a passzívház fűtéséhez. Feltéve, ha otthon vagyunk, vagy automatizáltuk a redőnyt, mely érzékelve a megfelelő értékeket, rögtön felengedi a palástot, és átengedi rajta a napsugarakat, melyek megkezdik a belső helyiségek melegítését. Miután újra hűlni kezd kint a levegő, az intelligens rendszer ezt érzékelve ismét lezárja a redőnyt, hogy a felmelegített belső helyiségek meg tudják őrizni ezt a tulajdonságukat. Egy automatizált árnyékoló ezzel a dinamikus működéssel szintén jelentős befolyást gyakorolhat otthonunk belső klímájára, ami végső soron a rezsiköltségek, valamint a káros anyagok kibocsátásának csökkenésén vehető majd észre.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás