A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A kapcsolódó jogszabály hatályba lépésével már világoszöld alapszínű rendszámot használhatnak a tisztán elektromos meghajtású motorkerékpárok is. A környezetkímélő járművek üzemeltetői többféle adó- és illeték megfizetése alól mentesülnek – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A tegnapi közlemény szerint a magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás ötödéért a közlekedési szektor, ezen belül 98 százalékban a közúti közlekedés felel.
E környezetterhelés csökkentése nagyban elősegíthető a járműállomány korszerűsítésével, fiatalításával – tették hozzá, azzal együtt, hogy a tiszta járművek térnyerése az anyagi ösztönzők mellett szabályozási és szemléletformálási eszközökkel is támogatandó.

Idén tavasszal született döntés arról, hogy a kizárólag elektromos meghajtású motorkerékpárok is zöld rendszámmal szerelhetők fel. A járművek környezetkímélővé besorolását műszaki vizsga vagy hatósági szemle alkalmával kérhetik az üzemben tartók. Az új előírások augusztus 11-én léptek hatályba. A környezetkímélőként bejegyzett motorkerékpárok első forgalomba helyezésük során világoszöld alapszínű hatósági jelzést kapnak.

Mint írták, a járműkategóriába a többi között a quadokat és a mopedautókat is beleértve három-négyszáz elektromos motorkerékpár közlekedik Magyarországon. A hétköznapi értelemben vett kétkerekű motorokból mintegy 150 elektromos hajtású lehet forgalomban idehaza.
A már használatban lévő járművek üzemben tartói is időszakos vizsgálaton vagy szemlén kérhetik a környezetkímélő besorolást – hívták fel a figyelmet.
A tárca szerint a környezetkímélő motorkerékpárok után nem kell regisztrációs adót és visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetni.
Az év elejétől e tiszta járművek mentesülnek a gépjárműadó alól is. Az elektromos motorosoknak tehát nem kell megfizetniük a motorkerékpárok korától és műszaki jellemzőitől függő adóterheket, ezzel összesen több tízezer forintot takaríthatnak meg – olvasható az ITM közleményében.


Mennyire terjednek az elektromos motorok?

Korábban szinte nem is volt mérhető, százalékban kifejezhető a tisztán elektromos motorkerékpárok aránya az itthon eladott új gépek között, ám tavaly érezhetően megugrott a forgalmuk.

Továbbra is a NIU dominál az elektromos robogók piacán. A cég idén már várhatóan egymillió (!) robogót és motort ad el világszerte

A DATAHOUSE adatai szerint a nullemissziós modellek idén január és június között az eladások 1%-át tették ki, megelőzve ezzel a mopedautókat (0,28%), a trike-okat (0,04%) és a Classic besorolású új retrómotorokat (0,71%). Miként Európában, itthon is a NIU modelljei a legnépszerűbbek az elektromos hajtású robogók között, jelenleg a kétszemélyes, 14 colos keréken futó és 70 km/h-s végsebességű NIU NQI GTS viszi a prímet itthon – ez volt a legkelendőbb elektromos robogó 2021-ben- írta a hegylakok.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás