A rovat kizárólagos támogatója

Karcsit és Klárát újra el akarják üldözni az otthonából. Ismét leszállásgátlóval próbálják elterelni a hűséges és termékeny gólyapárt.

Békéscsabán a Bartók Béla út 20. szám előtt van egy villanyoszlop.A Magyar Madártani Egyesület adatbázisa szerint 1993 óta van az oszlopon gólyafészek. A helyiek Karcsinak és Klárának nevezték el a 2 gólyát, akik minden évben hűségesen visszajárnak a fészekre, fiókákat nevelnek. Az adatbázis adatai szerint 2002 és 2018 között összesen 50 fióka repült ki ebből a fészekből.

A gólyapárnak hosszú éveken keresztül nyugodt élete volt. Egészen a tavalyi évig, amikor a hatóság úgy döntött, áthelyezi a fészket. Az ingatlannak, ami előtt a fészek van, új tulajdonosa lett, ő kérte az áthelyezést. Kérése gyorsan teljesült. A fészektartó átkerült egy 15 méterre lévő oszlopra, helyére pedig 3 csövet raktak. Ezzel akarták megakadályozni a fészkelést.

Nem sikerült.  Karcsi hazajött, megnézte az új helyet, utána nekiállt a régi fészek helyén építkezni. Hamarosan Klára is csatlakozott hozzá. Elkészült a fészek,3 gyönyörű fióka nőtt fel, repült ki.

Mindenki abban bízott, a fészektartó visszakerül a helyére, mert erre volt ígéret.
Sajnos más történt.

Február 20-án kaptam Békéscsabáról az értesítést, leszállásgátlót raktak az oszlopra. Hármat, nehogy a gólyák véletlenül is oda tudjanak szállni. Szigonyra emlékeztető valamik.
Komoly életveszélybe sodorták vele a gólyapárt!
Karcsi és Klára tavaly egyértelműen bebizonyította, ragaszkodnak az otthonukhoz. Idén is megpróbálnak majd az oszlopon építkezni.
És ez az életükbe kerülhet! Ennek nem szabad megtörténni!

Gólyariasztó felszerelése Békéscsabán

További képek: Kőrös Hírcentrum.

A műveletet a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatalának – Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának megbízásábol a Nemzeti Közművek Zrt. szakemberei végzik. A fészek áthelyezését egy magánszemély kezdeményezte, a munkavégzés a Körös-Maros Nemzeti Park szakmai felügyelete mellett történt. A fészket egy emelőkosaras daru segítségével sértetlenül sikerült leemelni és áthelyezni a szemben lévő, fészektartóval ellátott oszlopra.

Régen, amikor a gólyák még kéményeken fészkeltek, kiváltságosnak tekintette magát az a háztulajdonos, akinek a kéményén gólyafészek volt. Megtiszteltetés volt számára, hogy a gólya nála fészkel. Abban az időben még sok gólya volt. Napjainkban egyre kevesebb van. És sajnos vannak, akik önző módon el akarják őket üldözni. Arról a helyről, ami hosszú évek óta az otthonuk, amihez ragaszkodnak.
Ha Karcsi és Klára nem térhet vissza az eredeti otthonába, az a magyar természetvédelem szégyene lesz!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás