Kimagaslóan jó évük volt a gólyáknak a Dél-Alföldön

2023. augusztus 8.

Hírek

Az átlagosnál jelentősen több fiókát neveltek fel az idén a Körös-Maros Nemzeti Park működési területén költő fehér gólyák. Szép számban voltak ötfiókás fészekaljak, sőt akadt egy olyan pár is, amelyik hat utódot nevelt fel.

Zsinagógából Gólyavédelmi Központ

2023. május 14.

Hírek

Gólyavédelmi Központ nyitotta meg kapuit Bodrogkeresztúron. A falu egykori zsinagógájának épületében, 180 m2-en várja a látogatókat az interaktív tárlat. A kiállításhoz kapcsolódóan a szabadban madárvédelmi berendezéseket felvonultató tanösvényt is kialakított a Zöld Kör.

Téged is a gólya hozott?

2023. május 06.

Helyszín: Bodrogkeresztúr – GÓLYAVÉDELMI KÖZPONT

Sajtótájékoztatók

Sajtónyilvános kiállításmegnyitó és átadó ünnepség. A kiállítás interaktív elemekkel, 180 m2 területen várja a látogatókat a falu egykori zsinagóga épületének emeleti helyiségében és az udvaron kialakított madárvédelmi tanösvényen.

Ritka képeken a gólya és oroszlán találkozása

2023. március 22.

Hírek

Nem mindennapi képsorokra lettek figyelmesek a Magyar Madártani Egyesület kollégái a kenyai Nairobi Nemzeti Parkban. Facebook posztjuk szerint ők sem hitték volna, hogy a macskák még a gólyákra is veszélyesek, igaz, az érintett esetben nem is a szomszéd macskájáról van szó.

A tavalyi aszály sem ártott a hazai fehér gólyáknak

2023. február 17.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Monitoring Központjának most elkészült összesítése alapján a 4.100 párra becsült hazai fehérgólya-állomány számára a tavalyi aszályos év átlagos költési sikert hozott. Azt, hogy a kirepült fiókák milyen kondícióval vágtak neki a vonulásnak, nem tudhatjuk.

Az áttelelő fehér gólyák nem szorulnak segítségre!

2022. december 12.

Hírek

Magyarországon 2004 óta telel át rendszeresen néhány fehér gólya. Ezek a madarak a megfigyelési adatok szerint nem egészségügyi okból, hanem a természetes alkalmazkodási viselkedés részeként maradnak itthon a vonulás helyett. Az MME szerint az itthon maradó fehér gólyák alapvetően nem szorulnak emberi segítségre, etetésre, befogásuk és meleg helyen történő átteleltetésük is teljesen felesleges.

Eltűnhet a fekete gólya Magyarországról

2022. október 10.

Hírek

A fekete gólyák idei költése rosszul sikerült az időjárás, és a fajra jellemző speciális élőhelyigények miatt. Itthon 350-400 pár fekete gólya fészkel, és a nagyon erős aszály már a tél folyamán éreztette hatását, nem találnak elég élelmet maguknak – közölta Orbán Zoltán, az MME szóvivője.

Olyan nagy gólyapusztítók a magyar villanyoszlopok, hogy még a BBC is forgatott róluk

2022. szeptember 4.

Hírek

A magyarországi gólyák pusztulásáról jelent meg a napokban egy háromperces videóriport a brit közszolgálati csatorna, a BBC honlapján. A videó szerint környezetvédelemmel foglalkozó civilek több tucat halott fehér gólyát találtak az utóbbi hetekben Magyarország keleti felén. A fokozottan védett madarak halálát áramütés vagy mérgezés okozta.

Az átlagosnál magasabb a fiókaszám a fehér gólyáinknál

2022. augusztus 4.

Hírek

Bár a fehér gólyák költési szezonja még tart, az elhúzódó aszály közepette a faj költési nehézségeiről terjednek (ál)hírek. Ezért az MME a már rendelkezésre álló 300 fészekadat alapján, melyben a sikertelen párok is szerepelnek, időközi számítást végzett. Eszerint az átlagos fiókaszám idén 2,54. Mivel ez az elmúlt 30 év átlagában 2,35 volt, a mostani az… Tovább »

Milyen hatással van az aszály a gólyák életmódjára?

2022. augusztus 2.

Hírek

Ez az év nem a gólyák éve – mondják a szakemberek. Akár 3-4 héttel korábban elkezdődhet e fajok vonulása a szárazság miatt. Ne etessük a gólyákat! “A most tapasztalható hőség a madarak számára még messze nem szélsőséges. Rendkívül jól szigetelő tolltakarójuk nemcsak a hidegtől, de a melegtől is védi őket” – közölte a MagyarNarancs érdeklődésére… Tovább »