Hirdetés

Gólyavédelmi Központ nyitotta meg kapuit Bodrogkeresztúron. A falu egykori zsinagógájának épületében, 180 m2-en várja a látogatókat az interaktív tárlat. A kiállításhoz kapcsolódóan a szabadban madárvédelmi berendezéseket felvonultató tanösvényt is kialakított a Zöld Kör.

Bodrogkeresztúr, a hazánkban szinte kizárólag településeken költő fehér gólyák számát illetően az egyik legnépesebb községek egyike. A lakosság lélekszáma és a lakott – azaz gólyapárok által foglalt – gólyafészkek aránya tekintetében bizonyosan a dobogó élén lévő falu Magyarországon. A 2023-ban 30 pár fehér gólyával büszkélkedő falu egyfelől amiatt kitüntetett a gólyák részéről, hogy szép számban foglalják a zömmel villanyfákon lévő fészekkereteket. Másfelől a nemzetközi és hazai csökkenést mutató tendenciák ellenére, – amelynek okait az életterük beszűkülésében kell keresni, – Keresztúron a madárbarátok nagy örömére emelkedik a létszámuk. Tavaly óta például két párral bővült a helyi populáció.

Gólyavédelmi központ Bodrogkeresztúr

Ezt a falukép szempontjából is szerencsés természeti értéket felismerve alakította ki a Zöld Kör közhasznú természetvédelmi egyesület Petrovics Zoltán helyi ornitológus kezdeményezésére azt a Gólyavédelmi Központot, amely május 6-án ünnepélyes keretek között került átadásra a nagyközönség számára. A kiállítás installációját az Európai Unió Szlovákia-Magyarország Interreg Programja támogatta.

A gólyavédelmi kiállítótér várja a látogatókat!

A központ jelenlegi formájában a természet- és madárvédelmet kívánja népszerűsíteni, ennek a néplélekhez oly közel álló gólyamadárnak a középpontba helyezésével. A falu egykori zsinagógájának épületében egy 180 m2 nagyságú teremben kialakított interaktív tárlat várja a látogatókat, időszaki kiállítóval és foglalkoztató sarokkal, valamint egy elsősorban gólyás mesedarabok előadására megálmodott bábszínházzal, amellyel elsősorban kisgyerekek szemléletformálását tervezik a kezdeményezők. A kiállítás udvarán egy madárvédelmi berendezésekét felvonultató tanösvény és az épület mögött egy nagyalakú fából faragott gólyafigurákkal játszható sakktábla került kialakításra.

A Gólyavédelmi Központ madárvédelmi tanösvénye bármikor szabadon látogatható, kiállítása június közepéig pénteken és szombaton 10-16 óra között tekinthető meg (nyár folyamán várhatóan a hét több napján is nyitva lesz a központ). Csoportok részére ettől eltérő időpontban is előzetes bejelentkezés, illetve egyeztetés alapján megtekinthető.

A kiállítás címe: GÓLYAVÉDELMI KÖZPONT Bodrogkeresztúr, Kossuth utca 30-32.

További információ:  Molnár Antal, a Zöld Kör elnöke
molnar.zoldkor@gmail.com 
0036 (20) 9556 758

 Fotók: Zöld Kör

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás