Hirdetés

Ismét gyülekeznek a vadludak a tatai Öreg-tavon! A legfrissebb adatok szerint mintegy 1300 vadlúd éjszakázik Magyarország legrégebbi mesterséges halastaván, ahol november 25-26 án rendezik meg a XI. Tatai Vadlúd Sokadalmat.

A 350 vetési lúd és 950 nagy lilik mellett récék, sirályok pihennek a tó medrében, és 26 nagy kócsagot is megfigyeltek a természetvédők.
A Ramsari Területek jegyzékében is szereplő tatai Öreg-tó európai hírű vadlúdpihenőhely, ahová az eurázsiai tundrák vidékéről érkeznek a vadludak. A madarak itt telelnek, majd február végén, márciusban visszaindulnak északi fészkelő területeikre. Számuk napról-napra folyamatosan növekszik, és a tó leeresztésével fokozatosan kialakuló zátonyok megjelenésével, illetve az első igazi téli fagyok beálltával ugrásszerűen nő a számuk. Idén is nagyjából 30 ezres csapatokra lehet majd számítani, így a legintenzívebb napokon a különböző sirály, réce és egyéb vízimadarakkal kiegészülve közel 40 ezer madár pihenhet a mintegy 220 hektáros tatai Öreg-tó területén.

A vadludak tiszteletére minden évben megrendezésre kerülő országos természetvédelmi fesztivál, a XI. Tatai Vadlúd Sokadalom programsorozatával idén november 25-26-án várja az érdeklődőket a tatai Öreg-tó partján.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás