Hirdetés

Tavaly Bécsben az újonnan forgalomba helyezett autók több mint 20 %-a már tisztán elektromos meghajtású volt. Így több e-autót helyeztek forgalomba, mint dízelt. A trendhez csatlakozik a bécsi önkormányzat is: az elkövetkező 8 évben 56 millió eurót fordít járműflottája kizöldítésére.

Az osztrák fővárosban tavaly 11.539 tisztán elektromos meghajtású gépjárművet helyeztek forgalomba, ami az összes újonnan forgalomba helyezett jármű 21 százaléka – derül ki az Osztrák Statisztikai Hivatal, a Statistik Austria adataiból. Ezzel az újonnan forgalomba helyezett e-autók száma – éppen hogy, de – lekörözte az újonnan forgalomba helyezett dízelautók számát (11.016). A hibridek az összes újonnan forgalomba helyezett jármű 30 százalékát tették ki. Jellemző azonban, hogy míg az új elektromos járművek 90 százalékát önkormányzatok, cégek vagy maga Bécs Városa vásárolja, addig a lakosság az új e-autóbeszerzések nagyjából 10 százalékáért felel – mondta el az osztrák közmédiának, az ORF-nek Stephanie Ernst, a Bécsi Gazdasági Kamara járműkereskedelmi ágazatának elnöke.

Közben Bécs Városa bejelentette, hogy az elkövetkező nyolc évben 56 millió eurót fordít a város és cégei járműparkjának kizöldítésére. Míg a személyautók terén viszonylag jó az e-autók aránya – a Bécsi Közművállalatnál, a Wiener Stadtwerkénél például 36 százalék -, a jövőben elsősorban a haszongépjárművekre szeretnének koncentrálni. A Wiener Stadtwerke és a bécsi köztisztasági vállalat, az MA48 az elkövetkező években 1.245 haszongépjárművet cserél fokozatosan elektromos meghajtásúra. A Wiener Stadtwerkénél jelenleg 22 elektromos meghajtású haszongépjárművet tesztelnek, a köztisztaságiak 176 könnyű haszongépjárműve közül pedig 23 elektromos meghajtású.

Ezzel párhuzamosan folyamatosan bővítik az e-töltőállomásokat a városban és a városi cégeknél, valamint utóbbiaknál folyamatosan zajlik az autószerelők felkészítése az új feladatra.

Nyitókép: Bécs a jövőben már csak elektromos meghajtású járműveket vásárol © WH International Services / Regina Hügli

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás