Hirdetés
Forrás: kmnp.hu

A Körös-Maros Nemzeti parkban autózó természetbarát olvasók közül többen is jelezték, hogy a külterületi műutak melletti fákon mostanában gyakran látnak sasokat üldögélni. Az esetek döntő többségében, a téli időszakban ölyvek ülnek előszeretettel út menti fákra. A tévedés abból adódhat, hogy az autóból ilyen közelről az egy métert is meghaladó szárnyfesztávolságú ölyvek hatalmasnak tűnnek.

A sasfajokra (így a térségben rendszeresen előforduló rétisasra és parlagi sasra is) általában jellemző, hogy jóval félénkebbek, nem mennek közel a forgalmas utakhoz. Inkább a távolabbi, nyugalmasabb területeken álló fákat, facsoportokat választják pihenőhelyül.
Az országutak melletti fákat a sasoknál lényegesen gyakoribb, kisebb testű és bizalmasabb ragadozómadarak, elsősorban az egerészölyvek, ritkábban pedig a gatyásölyvek használják.

Az ölyvek mintegy 55-60 cm hosszúak, a szárnyfesztávolságuk repülés közben 110-120 centiméter, a sasok 70-80 cm magasak és a szárnyfesztávolságuk eléri a 180-200 centimétert, így a méreteik alapján könnyen megkülönböztethetők. A sasokra jellemző, hogy repülés közben a szárnyvégeiken az evezőtollaik külön állnak, ,,ujjasak”, és szárnyalakjuk deszkaszerűen egyenes.

Az ölyvek különösen télen, amikor egybefüggő hótakaró borítja a tájat, azért szeretnek az út menti fákon üldögélni, mivel ott gyakran nagyobb esélyük van a táplálékszerzésre. Elfogyaszthatják a járművek által elütött állatokat, de főleg azokat a kis rágcsálókat (egereket, pockokat), melyek szintén az utak nyomvonala mentén, illetve azok szegélyében, ahol nincs hótakaró, gyakran keresnek táplálékot.

Nemcsak a fákon, hanem a föld felett alacsonyan, imbolyogva repülő ragadozómadarakat is gyakran megfigyelhetünk a műutak mentén. Ez a jellegzetes mozgású faj a kékes rétihéja, mely kisebb ölyv méretű, de karcsúbb, kecses madár, a szárnyfesztávolsága eléri az egy métert. Ennél a fajnál távolból szemlélve a hím világos kékesszürke, a szárnyvégei feketék, a tojó világosbarnán sávozott színű. Ritkábban vörös vércsét és karvalyt is lehet látni az utak mentén, ezek azonban lényegesen kisebb testű (a házi galambhoz hasonló méretű, de kissé karcsúbb) ragadozómadarak.

 

Gatyásölyv
 
Fiatal rétisas
 
Fiatal egerészölyv
 
Fiatal parlagi sas
 
Fiatal parlagi sas
 
 Kékes rétihéja

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás