A rovat kizárólagos támogatója

Kismaros Község Önkormányzata a tavaszi kerti munkálatok megkezdése előtt figyelemfelhívó tájékoztatót küldött ki az avar és növényi hulladék égetésének szabályairól minden ingatlantulajdonosnak. Erről és még több más aktuális zöld témáról kérdezte a Kismarosi Kikiáltó újság a polgármestert, Neubauer Rudolfot.

– Kismaroson, főleg az Ófaluban rendszeres probléma a füst. Egy szórólap kiküldésével megoldható az ügy?

– Természetesen nem, de nézzük kicsit távolabbról a helyzetet. Növekvő, gyarapodó falu Kismaros, nem csak a költségvetésünk és a hozzátartozó feladatok, lehetőségek növekednek, de egyre többen is élünk itt. Kismarosnak van jövője. A feladataink egyrészt helyben kezelhetőek, mint az oktatási intézményeink bővítése, vagy az egészségügyi ellátás fejlesztése, de vannak, melyek túlmutatnak a falu keretein. A légszennyezés és ennek következményei pont ilyenek. Közösen kell küzdenünk, együtt a szomszédos településekkel, hogy ezt a problémát felszámoljuk, hiszen a szennyezés nem áll meg a közigazgatási határnál. Folyamatosan napi renden kell tartanunk a témát, egészen addig, amíg csak az utolsó ember is végre megérti a tennivalókat. A tiszta levegő nem csak az egészségünk alapja, hanem Kismaros és az egész Dunakanyar egyik legfőbb természeti erőforrása. Ezért tartottam szükségesnek, hogy már 2015-ben foglalkozzon a képviselő-testület rendeleti szinten a témával. De ezeknél még fontosabb, hogy a gondolkodásunk változzon meg, hogy amit eddig hulladéknak gondoltunk, azt kezdjük el alapanyagnak és erőforrásnak tekinteni.

– Ha nem égetünk, akkor mit tehetünk helyette?

– Az egyszerűtől, az összetett megoldásokig sok mindent. Ugye, az első kérdés mindig az, hogy hová tegyem a felhalmozódott szerves anyagot – most direkt nem használom a hulladék kifejezést. Már egy 5-6 ezer forintért megvásárolható egyszerű komposztáló láda is a maga 1 m2-én sok mindent elnyel. Többeknek már a faluban, ahogy nekem is, van egy kerti darálóm, amivel a gallyakat könnyen és gyorsan elő lehet készíteni a komposztálásra.

A Duna utcai házunk kertjében négy komposztáló is van. De ennél tovább is jutottunk. Munkához látott az önkormányzat által, a Verőcével konzorciumban elnyert pályázat keretében vásárolt nagy teljesítményű ágdaráló is. Jelenleg az elmúlt hónapokban, közterületekről begyűjtött ágakat, gallyakat dolgozza fel a Falugazda csapata. Konrád László és Szabó Ferenc kollégáink a szabályos működtetéshez szükséges képzést is elvégezték. A végtermék apróra darált, kiválóan komposztálható anyag, amelyet így nem kell elégetni. A közterületen felhalmozódott ágak ledarálása mellett, terveink szerint hamarosan lehetőséget biztosít az önkormányzat, hogy a magánterületen keletkezett ágakat is ledaráltathassa az, aki saját ágdarálóval nem rendelkezik. Az önkormányzat beszerzett egy használt Volkswagen Transportert is a településüzemeltetés részére, amely sok más feladat elvégzése mellett tudja vontatni az ágdarálót és szállítja a darálékot is.

Vannak távlati perspektívák is. Például március végén tartott teltházas előadást Gyulai Iván Kismaroson a mélymulcsos kertművelésről a Magosfa Alapítvány szervezésében. Ez egy figyelemre méltó megoldás a komposztálásra. Nyilván nem alkalmazható mindenhol, de mutatja, hogy sok jó alternatíva létezik az égetés helyett.

Neubauer Rudolf Kismaros polgármestere

– Plakátok hirdetik, hogy hamarosan az energiamegmaradással foglalkozó konferencia lesz Kismaroson, aminek Ön a fővédnöke Verőce polgármesterével együtt. Mit lehet erről a rendezvényről tudni?

A Mátyásfa Környezetvédő Egyesület szervezésében május első felében valósul meg az Energia. Megmaradás. címet viselő konferencia és a Napsátor elnevezésű környezeti nevelési program. A projekt négy települést érint, Kismarost, Verőcét, Nagymarost és Szokolyát. Az egyesület a környék iskoláival és más civil szervezetekkel együttműködve valósítja meg tervét, többek között a Magosfa Alapítvánnyal és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Dunavirág Vízibusz programjával.

A felnőtteknek szóló konferencia május 4-én lesz, amelynek keretében villamosmérnök, építész, környezeti tanácsadó, környezet-egészségügyi orvos tart előadást, arról miként tudjuk önmagunk és a jövő generációi védelmében energia hatékonyan vezetni háztartásunkat, vagy milyen fejlesztéseket célszerű végrehajtanunk otthonunkban, és ezek milyen pozitív hatással lehetnek az egészségünkre is. A gyermekeknek szóló programok a Napsátor keretében valósulnak meg május 1-én a kismarosi majálison a focipálya mellett, illetve ezt követően a környék iskoláiban. Itt környezeti nevelésben jártas szakemberek foglalkoznak majd a fiatalokkal.  Lesz ovisoknak ovis-motor verseny, a nagyobbaknak játékos meteorológiai foglalkozás, kipróbálhatnak napelemes kütyüket, ökológiai lábnyom-olvasásban lesz részük, vagy gyakorlati ismereteket szerezhetnek a vizes élőhelyek világáról.

Környezetvédelem nem azért kell, hogy a ma bonyolultabb legyen, hanem azért, hogy legyen holnapunk is.

Lakatos Péter kismarosikikialto.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás