Hirdetés
(X)

A Szőlőliget Öko- lakópark egy a környezettudatosság szellemében megvalósuló beruházás Budapest mellet, a Naplás- tó természetvédelmi területének szomszédságában. Az épületek bővelkednek olyan új, innovatív környezetbarát és fenntartható technológiákban, mint például a klímafödém, amellyel a hűtés és fűtés feladatát oldották meg a szakemberek.

A befektető Öko- Lakópark Kft. nem csak a környezettudatos építési folyamatot, de a természetvédelmi területhez méltó fenntarthatóságot is célul tűzte ki a beruházás tervezésénél. A 38 hektáros területen egy egész öko- komplexum beruházása zajlik, amelynek részeként nem csupán lakások, de óvoda, bölcsőde, egészségügyi intézmények, étterem, kávézó, üzletek is helyet kapnak, sőt üres telkeket is fenntartott azok számára, akik saját családi ház építését tervezik a területen.

Környezettudatosan, előregyártott elemekből

Az egyik ilyen üres telek tulajdonosa egy 300 négyzetméteres, előregyártott fal és födém elemekből álló, családi ház építését tervezte.

Az előregyártott technológia különösen illik a beruházás szelleméhez, hiszen az építkezés során keletkező hulladékokat minimalizálja, zsaluzási igénye is csekély a hagyományos fal és födém építési eljárásokhoz képest, ami az ipari faanyag felhasználás visszaszorításában játszik fontos szerepet. A módszer további praktikus előnye, hogy a tekintélyes méretű ház és a hozzá tartozó medence vasbeton szerkezetét hihetetlen gyorsasággal, mindössze 6 nap alatt állították fel a kivitelezést végző szakemberek. Ma már nem kérdés az időtakarékos kivitelezés gazdasági és környezetterheléssel összefüggő haszna.

Hatékonyan, kevesebb élőmunkával

A Leier előregyártott betonelemek használatával az élőmunka mennyisége, ezáltal annak költsége is kedvezőbb, ami az építőiparra jellemző munkaerőhiány mellett igencsak fontos szempont. A szakemberszükséglet és az építkezési hulladék pedig tovább csökkenthető, ha a vasbeton falakba már a gyárban bekerülnek a különböző elektromos és a gépészeti egységekhez szükséges beépítési pontok, elektromos vezetékek védő csövei és a dobozok. Az egyedi, méretre gyártott falszerkezeteknél ugyanis erre nem csupán lehetőség van, de ez a technológia egyik előnye is. A falak szerkezete pedig sima, homogén, ezért vakolást sem igényel, amivel további munkaórák takaríthatók meg. A kéregfalak felhasználási területe egészen széles skálán mozog: pincefalak, főfalak, támfalak vagy akár medencék falai is épülhetnek belőlük. A pontos, szakszerű és precíz munkavégzésben a Leier helyszíni tanácsadással, valamint elméleti és tanpályán végzett gyakorlati oktatással támogatja a kivitelezést végző brigádokat, ezzel is segítve az egyre népszerűbb, számtalan előnyt kínáló technológia terjedését.

Klímafödém a hosszú távú fenntarthatóságért

De most térjük vissza a konkrét példához, az öko- lakóparkhoz, amely teljes mértékben fosszilis energiaforrásoktól mentesen, kizárólag megújuló energiával fog üzemelni. Ezt a terület geometriai adottságai maximálisan támogatják. Takács Gábortól, a Leier előregyártott vasbeton-szerkezetek üzletágvezetőjétől megtudhattuk, hogy a geotermikus energiával történő fűtéshez tökéletesen passzol a cég által kínált klímafödém technológia. A technológia lényege, hogy a mesterpanelbe épített csővezetékek mind a hűtő, mind pedig a fűtővíz szállítására alkalmasak, így a hőszivattyút is ki tudják úgy szolgálni, hogy közben a csövek sérülése is elkerülhető. Így a mennyezet bár fontos szerepet kap a megfelelő klíma kialakításában, a födém alsó felülete mégis egységes marad, szabad teret biztosítva a belső építészeti megoldások számára.

A Leier előregyártott termékeiről bővebben >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás