A rovat kizárólagos támogatója
(X)

Az emberiség szeme nagyon lassan nyílik fel a környezetvédelem szempontjából. Természetesen rengeteg törvény és intézkedés születik ennek kapcsán, de sajnos még messze nincsenek egyensúlyban a környezetkárosító hatások, és azok visszafordítása. Sőt! Nemhogy visszafordítani, még lassítani is nehéz.

Nem kell feltétlenül gigavállalatokban gondolkodni, akik a profitmaximalizálást minden tényező fölé sorolnak. Jó példa a hétköznapi életből a habosított műanyag pohár – a lebomlási ideje 50 évre tehető. Tegyük fel, hogy húsz évesen iszunk egy jó kávét (egyszer) egy ilyen pohárból, majd ledobjuk a földre. 70 éves korunkig nézegethetnénk a poharat, és annak lassan bomló maradványait. Nem ijesztő, hogy több, mint egy fél élet alatt lebomló eszközt használtunk kb. öt percig? Ha még mellé rakunk egy műanyag palackot, amiből egyszer ittunk, és egy eldobható műanyag pelenkát, meglátogathatjuk 450, 550 év múlva is!

A flakonból készülhet még újra használható eszköz, viszont az eldobható pelenka újrahasznosítása jelenleg nem megoldott. A törékenyebb dolgokat gyakran csomagolják hungarocellel, mely becsült lebomlási ideje minimum 1.000.000 év. Ha például banánt vásárolunk, és azt műanyag zacskóba rakjuk, akkor sajnos azt a zacskót addig használjuk, amíg hazaszállítjuk benne a banánt. A zacskó 200-1000 évig bomlik, ha viszont nem rakjuk szatyorba, csak elfogyasztjuk, a banánhéj 3-4 hét alatt a természetbe visszaforduló anyagokra bomlik. Ezeket a hosszú lebomlási idővel, és minimális használati idővel bíró hétköznapi termékeket minden egyes másodpercben több milliárd ember használja. A probléma tehát nem csak abban keresendő, hogy ezeket a dolgokat gyártják, hanem abban is, hogy használják, megveszik.

Valami már elindult

Szerencsére mára egyre tudatosabban ügyelünk a mindennapjaink során a jövőre, és nem úgy fogjuk fel, hogy „úgysem a mi bajunk”. A mi életünket még kényelmesebbé teszi a rengeteg műanyag, de azért egyre többen látnak ennél tovább is. Már a szelektív hulladékgyűjtés is nagyon elterjedt, ami azért fontos, mert például egy alumínium konzervdobozból kb. hat hét alatt új konzervdoboz lesz, ha újrahasznosítjuk. Egy kis odafigyeléssel egyénenként igenis sokat tehetünk a jövő nemzedékeiért. Sőt, akár önmagunkért is, mert bizonyos tézis szerint azok a legegészségesebb ételek, amiknek nincsenek becsomagolva.

Egyre több gyártó cég csomagolja a termékeit újrahasznosított papírból készült dobozokba, és egyre innovatívabbak a műanyagok újrahasznosítása terén is. A mobiltelefon nélkül az élet napjainkban elképzelhetetlen (nem úgy, mint az egyszer használt műanyagpohár). Ennek védelmére nagy hangsúlyt fektetnek az emberek. Ahány telefon, annyi fólia és tok, azaz szintén gigantikus mennyiségű műanyag kerül forgalomba. Ha tokot választunk a telefonhoz, már akkor is tehetünk valami jót, ugyanis bizonyos gyártók különleges tokokkal rukkoltak elő!

Környezetkímélő telefonborítás

A LifeProof termékek zöme olyan újrahasznosított műanyagból készül, amelyek többnyire a tengerekből származnak. A WAKE széria tokjainak anyaga például minimum 85%-ban újrahasznosított műanyagból készül, amely zömében már nem használt horgászfelszerelésből származik. A damil lebomlási idejét 600 évre saccolják a szakemberek, és persze ott vannak a különféle pecás dobozok, karbonszálakkal megerősített botok, stb. Tehát könnyen lehet, hogy egy ilyen tokkal nemrég még halat fogtak. Bármilyen horgászfelszerelésről is van szó, fontos, hogy rugalmas, ugyanakkor erős legyen. Az ebből készült tokokat is pontosan ez jellemzi! Ezek a tokok vékonyak, könnyűek, tökéletesen illeszkednek a telefonra, és strapabíróak. Akár két méteres zuhanást is könnyedén átvészel egy ilyen tokkal “páncélozott” telefon. Külső megjelenésüket a hullámzó tenger ihlette, és természetesen több színváltozatban kaphatóak. Ennél a szériánál a LifeProof még rátett egy lapáttal a környezetvédelemre, ugyanis minden megvásárolt Wake tok után 1 EUR összeggel támogatja a Water.org, a Coral Reef Alliance vagy American Rivers alapítványok egyikét! Ha azt gondolnád, hogy itt vége is, tévedsz! Ha a tokot már nem használod tovább, a LifeCycle program keretében visszaküldheted, és újra feldolgozzák azt!

Az UAG Outback Bio tokok nemcsak a telefont védik maximálisan (MIL-SPEC 810G-516.6 katonai tanúsítvány), hanem a környezetet is! Ezek a tokok 100 százalékban lebomló anyagból készülnek. Az UAG nemcsak a tok anyagára figyelt, hanem a csomagolására is, mivel az teljes mértékben újrahasznosítható anyagból készül.

Tudatosan az Apple Watch-al is!

A LifeProof gondolt az Apple Watch felhasználókra is. A kedvenc óránkat maximális védelemmel ruházhatjuk fel, ha Eco-Friendly tokot helyezünk el rajta. Amit tudni kell róla, hogy szintén minimum 85 százalékban a „tenger gyümölcse”! A LifeProof tokokon keresztül eddig legalább 12 500 kg-mal csökkent az óceán műanyag tartalma. Ez nemcsak azért fontos, mert ennyivel kevesebb műanyag van a környezetben, hanem azért is, mert azzal, hogy ezt használják az emberek, ennyivel kevesebb új műanyag kerül forgalomba.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás