A rovat kizárólagos támogatója

Tegyük földdel egyenlővé az ovi kertjét. Azért vágunk ki fákat, hogy a kivágott fák helyett elültetendő fáknak legyen helye. Szomorú Föld Napi jegyzet.

Eredetileg egy bájos-kedves kis szakcikket akartam írni a városi fák ápolásáról és a tűzfalak befuttatásáról a Föld Napja alkalmából. Azonban nagycsütörtökön elkezdődött az óvodaszünet, és másnap nekiálltak kivágni az óriási, lombfakadásban lévő fákat a Vízivárosi Óvoda kertjének déli oldalán. Pénteken fél egykor már sem az önkormányzatnál, sem a GAMESZ-nál nem találtam senkit se személyesen, se telefonon. Az óvodában vagy az önkormányzat honlapján semmiféle értesítés, felhívás nem található ez ügyben (érthető, mert ez a lakosság olyan, hogy ha előre tud valamit, akkor esetleg kérdéseket tesz föl). Szerencsére a GAMESZ vezetője visszahívott.
Megtudtam, hogy azért vágják ki az óvodában és a Szilágyi gimnáziumban a fákat, hogy helyet csináljanak a kormányhivataltól kapott faiskolai fáknak, amelyeket a Kossuth téren (amúgy jogszabályellenesen) kivágott állomány helyett jóvátételi fapótlásként kell elültetni.

Értik, ugye? Azért vágunk ki fákat, hogy a kivágott fák helyett elültetendő fáknak legyen helye.

Megtudtam azt is, hogy a kivágott fák valamilyen vizsgálat szerint betegek és balesetveszélyesek voltak. Lehet, bár a helyszínen látott metszlapok nem ezt bizonyítják. Mindenesetre megkértem a szakértői vizsgálat dokumentációját. Megkérdeztem, hogy ha annyira balesetveszélyesek voltak, hogy a kivágást nem lehet halogatni, akkor miért várták meg a tanítási szünetet (hiszen ezzel a gyermekek épségét veszélyeztették), ha pedig nem, akkor miért nem lehet a forró és UV veszélyes nyári időszak után elvégezni a fakivágást. Így most a gyerekeket egész nyáron nem lehet majd az udvaron játszatni. Válasz: lehet, hogy ez tényleg nem a legjobb döntés volt.

Hát, köszönöm! Azért azt megkérdezném, hogy mégis ki hozta ezt a döntést?

Merthogy a kerületi Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elé nem került. Az önkormányzat kertész előadójának pedig nyilván van annyi szakértelme, hogy ilyet nem támogat.
Ha már kertész: két hete láttam, hogy az óvodakertben valakik megmetszették a tavaly ültetett Ginkgo biloba csemetét (nem lett volna szabad), és hogy a nagy hamisciprus alatti kecskerágókat két ismeretlen nagy elánnal írtja ki. Megkérdeztem, miért. Válasz: az óvodavezető utasította őket, hogy irtsák ki. Megkérdeztem az óvodavezetőt is, aki bevallotta, hogy nem ért a kerthez, és csak annyit kért, hogy tisztítsák meg a virágágyásokat. És hogy egyébként a munkára jelentkezők között nincs kertész szakember, merthogy karbantartói munkára hirdetik, pedig a munka nagy része kertfenntartás. Korábban írtam arról, hogy az óvoda kertjét lombfúvóval takarítják, ami erősen egészségkárosító, mivel felveri a port. Most a növényeket irtják és kivágják a fákat. Szép lassan a földdel teszik egyenlővé a kertet, így a gyerekeink akadálytalanul szívhatják a belvárosi levegőt, amelynek szennyezettsége az év csaknem felében meghaladja az egészségügyi határértéket.

Amikor két éve elbocsájtották nyugdíjazták az óvoda kertészét, hevesen tiltakoztam, de megnyugtattak, hogy majd a GAMESZ. Azóta közmunkások adogatják egymásnak a kilincset az óvoda kertjében. Nincs állandóság és nincs szakértelem. Pedig a kert egy folyamat: akkor működik, ha hosszú időn keresztül, előre gondolkodva, egységes koncepció szerint ápolják.

A Föld Napja van, amikor arra gondolunk, hogy a Föld és annak élővilága értékes rendszer, amelyben minden mindennel összefügg és amelynek részesei vagyunk. Minden, amit a közelünkben lévő legkisebbekkel teszünk, összeadódva globális jelentőséggel bír. Ha felelősen óvjuk és védjük az életet, akkor élet lesz…

A fényképeket én készítettem az óvoda kertjében 2014. április 22-én.
 


A vélemény oldalon megjelenő írások nem minden esetben tükrözik szerkesztőségünk álláspontját.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás