Hirdetés
Forrás: hvg.hu/zhvg

26 tonnányi cápauszonyt foglaltak le Hongkongban, melyet 38 ezer védett állatról vágták le. A fogás kiemelkedő rekord: az eddigi csúcs 3,8 tonna volt. Évi 73 millió cápát ölnek meg az uszonyáért. Jellemzően ezeket a még élő állatokról vágják le a halászok.

Rekord mennyiségű, 26 tonnányi csempészett cápauszonyt foglaltak le Hongkongban, melyet 38 500 cápáról vágták le, többségük cséplőcápa vagy selyemcápa volt a vámhatóság közlése szerint. Mindkettő veszélyeztetett állatfaj.

A Phys.org. szerint a csempészárut két, Ecuadorból érkező konténerben találták. Egy 57 éves férfit vettek őrizetbe az ügyben, aki óvadék ellenében szabadlábon védekezhet. Veszélyeztetett állatok csempészéséért akár 10 éves börtönbüntetést és 1,3 millió dollárnyi bírságot is kiszabhatnak az országban.

A 26 tonnás fogás kiemelkedő rekordnak számít: az eddigi legnagyobb mennyiség, amit találtak, 3,8 tonna volt, 2019-ben. A növekvő számok árulkodnak róla, hogy nem szűnik a cápauszonyok iránti kereslet. Ezeket hagyományosan esküvőkön és más összejöveteleken fogyasztják.  A cápauszonyok forgalma nem tiltott Hongkongban.
A WWF egy 2018-as felmérése szerint abban az évben 10-ből 7 hongkongi evett cápauszonyt. A Wild Aid környezetvédő szervezet becslése szerint évente 73 millió cápát ölnek meg az uszonyáért. Jellemző, hogy ezeket a még élő állatokról vágják le a halászok, majd a végzetesen megcsonkított cápákat visszahajítják a tengerbe.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás