A rovat kizárólagos támogatója

Én úgy gondolom ez az utolsó csöpp a pohárban és az EU nem dönthet másként, mint hogy visszavonja a glyphosate-használat engedélyét. A már eddig is hírhedt, az IARC és CalEPA által rákkeltéssel gyanúsított gyomirtó az új nemzedékek egészségi állapotát veszélyezteti.

Nyomában megnő az elhízott, májbeteg és metabolikus szindrómában (A metabolikus szindróma túlsúlyból származóan növeli a szívbetegségek és a cukorbetegség veszélyét: magas triglicerid-, alacsony HDL-koleszterinszint, magas vérnyomás és vércukorszint kombinációja. A metabolikus szindrómában szenvedő emberek ki vannak téve a NAFLD kockázatának. A NAFLD rövidítés a Non-Alcoholic Fatty Liver Disease kifejezésből ered) szenvedő fiatalok aránya. Tessék megfontolni kedves családbarátnak mondott Fidesz-KDNP kormány és gyereket nevelő családok.
*
B. Eskenazi, R. B. Gunier, S. Rauch, K. Kogut, E. R. Perito, X. Mendez, C. Limbach, N. Holland, A. Bradman, K. G. Harley, P. J. Mills & A. M. Mora: Association of lifetime exposure to glyphosate and aminomethylphosphonic acid (AMPA) with liver inflammation and metabolic syndrome at young adulthood: findings from the Chamacos study Environmental Health Perspectives, 131 (3), 1-11. –  (2023. március 1.)

“A májbetegségek és a metabolikus szindróma prevalenciája nőtt a fiatalok körében. A glyphosate, a világon legszélesebb körben használt gyomirtó szer, hozzájárulhat ezeknek a betegségeknek a kialakulásához. Arra törekedtünk, hogy felmérjük, hogy a glyphosate-nak és bomlástermékének, az aminometil-foszfonsavnak (AMPA) való élethosszig tartó expozíció összefügg-e a máj transzaminázszintjének emelkedésével és metabolikus szindrómájával a fiatal felnőttek körében. Prospektív kohorsz vizsgálatot végeztünk (480n anya-gyermek párral) […] A glyphosate és az AMPA koncentrációját a terhesség alatt és az 5, 14 és 18 éves gyermekeknél gyűjtött vizeletmintákban mértük az esetekből és a kontrollokból […]
A vizelet AMPA 5 éves korban emelkedett transzamináz-szinttel társult [relatív kockázat (RR) kétszeres növekedésenként 1,272-szeres növekedés = 1,27, 95%-os konfidenciaintervallum (CI): 1,06, 1,53] és metabolikus szindróma (a relatív kockázat 2,07 RR = 2,07, 95% CI: 1,38, 3,11). A vizelet AMPA és glyphosate maradványok 14 éves korban metabolikus szindrómával jártak [a relatív kockázat 1,80 RR = 1,80 (95% CI: 1,10, 2,93) és a relatív kockázat 1,88 RR = 1,88 (95% CI: 1,03, 3,42)]. Összességében a vizelet AMPA 2-szeres növekedése gyermekkorban 14% -kal, illetve 55% -kal növelte a megemelkedett máj transzaminázok és metabolikus szindróma kockázatát. A korai gyermekkorban (5 éves korig) a mezőgazdasági glyphosate alkalmazás közelében való tartózkodás szintén metabolikus szindrómával járt 18 éves korban az eset-kontrollcsoportban (a relatív kockázat 1,53 RR = 1,53, 95% CI: 1,16, 2,02).
A glyphosate-nak és az AMPA-nak való gyermekkori kitettség növelheti a máj- és kardiometabolikus rendellenességek kockázatát a korai felnőttkorban, ami az élet későbbi szakaszában súlyosabb betegségekhez vezethet.”

– Úgy gondolom, hogy ez a glyphosate használat végét jelenti az Európai Unióban, hiszen ennek a gyomirtó szernek a használata a felnövekvő új generáció életkilátásait rontja.

Glyphosate exposure associated with liver and metabolic disorders in children, young adults Beyond Pesticides, 2023. március 7

Ismeretterjesztő változat: “A glyphosate-nak (Roundup) és bomlástermékeinek való kitettség a máj- és anyagcsere-rendellenességek fokozott kockázatával jár a gyermekeknél és a fiatal felnőtteknél – derül ki az Environmental Health Perspectives-ben a hónap elején közzétett kutatásból. Míg a glyphosate rákkeltő anyagként már elhíresült, a kutatások azt találják, hogy a rák egyike a hírhedt vegyi anyaghoz kapcsolódó számtalan krónikus betegségnek. Ahogy ez a szakirodalom növekszik, a nyilvánosság növekvő tudatossága egyre nagyobb nyomást gyakorol az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségére, hogy törölje az engedélyezett felhasználásokat.
A kutatók a májbetegségek és a metabolikus szindróma fiatalok körében való terjedése miatt kezdték meg vizsgálatukat. Ez a tendencia a színes populációk körében kifejezőbb. Az aggasztó növekedés sokakat arra késztetett, hogy a szintetikus vegyi anyagoknak való kitettséget tényezőnek tekintsék, mivel az étrend és a testmozgás hiánya valószínűleg nem teszi ki a növekedés egészét.
E hatások jobb megértése érdekében a kutatók résztvevőket vontak be a CHAMACOS (Center for the Health Assessment of Mothers and Children of Salinas) tanulmányba, amely a kaliforniai Salinas-völgyben 2000 és 2002 között született anyák és gyermekeik hosszú távon megfigyelt csapata. A feliratkozott résztvevők többnyire farmercsaládokból álltak, akiket a szüléskor tanulmányoztak (beleértve a testmérések értékelését, a vérben és a vizeletben lévő szennyeződéseket, az étrendet, az interjú kérdőíveket), és egy-két éves időközönként követték őket. A jelen vizsgálatban 480 résztvevőt vontak be esetkontroll-vizsgálatba, akik befejezték a 18 éves nyomon követést. Ebből 60 esetet a májkárosodást vizsgáló vérvizsgálatok alapján választottak ki, míg összehasonlításként 91 májkárosodás nélküli kontrollt használtak.

roundup flakonok kép: rayon_glyphosate

A tudósok áttekintették a terhességből és 5, 14 és 18 éves korban tárolt vizeletmintákat. Ezeket az adatokat az egyes beiratkozott családok lakóhelyén és környékén előforduló mezőgazdasági felhasználású glyphosate mennyiségének elemzésével vették figyelembe.
Az eredmények megerősítik, hogy aggodalomra ad okot a fiatalok glyphosate-nak való kitettsége. 5 éves korban a glyphosate elsődleges bomlástermékének, az aminometil-foszfonsavnak (AMPA) a vizeletszintje a transzaminázok, a májenzimek növekedésével társult, amelyek magas szinten károsítják a szervezetet, valamint a metabolikus szindróma közel 2-szeres megnövekedett kockázatával. Ez a tendencia a glyphosate-nak való kitettséget a korai felnőttkorban tapasztalt káros hatásokkal társítja. A glyphosate és az AMPA expozíció jelentősen növelte a metabolikus szindróma kockázatát a 14 éveseknél. A glyphosate adott területen történő mezőgazdasági felhasználásának mennyiségére vonatkozó adatokkal párosítva, ha olyan hely közelében éltek, ahol a glyphosate-ot születésüktől 5 éves korukig alkalmazták, 18 éves korukban metabolikus szindrómával jártak.

Nem ez az első tanulmány, amely a glyphosate-ot a májkárosodáshoz köti. Egy 2015-ös tanulmány megállapította, hogy az ivóvízben lévő vegyi anyag még ultraalacsony dózisainak krónikus expozíciója károsíthatja a vesét és a májat. Egy 2017-es tanulmány összekapcsolta a vegyi anyagot a nem alkohol-kiváltott zsírmájbetegség (NAFLD) kialakulásával, és egy 2019-es tanulmány ezekre az eredményekre épült, és magasabb glyphosate-szintet mutatott a NAFLD-vel diagnosztizált egyének vizeletében. Egy 2022-es tanulmány hasonlóképpen megállapította, hogy a glyphosate a születés előtt és után májkárosodást okoz, jelentős kockázatot jelent a terhes nőkre, a csecsemőkre és a gyermekekre.
A NAFLD és más májbetegségek növelhetik a metabolikus szindróma kockázatát. A szakirodalom egyre nagyobb része pedig a növényvédő szereknek való kitettséget, valamint az anyagcserezavarok és az elhízás terjedését vonja maga után, elkülönítve az étrenddel és a fitneszel kapcsolatos aggodalmaktól.”
*
Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága a Fidesz-KDNP képviselői miatt nem hajlandók tárgyalni sem a glyphosate ügyet, amiről én még Sallai elnök idején adtam elő ennek a felelősségre vonható társaságnak. Akkor tartózkodtak a szavazásnál, ami ugyanolyan következményekkel járt, mint a nemmel való szavazás. Gondolom most ezek a képviselő urak arcukat vesztve Bencsik és Turi-Kováccsal az élükön lemondanak. (Most éppen az akkumulátor ügyektől maradtak távolt, megtagadva a rájuk bízott munkát). Kövér elvtárs figyelmébe ajánlom ezt a képviselőhöz méltatlan reakciót. Miről szól a képviselők esküje? Orbán úr figyelmében ajánlom viszont Nagy István miniszter jól fejlett dilettantizmusát, aki talán abban sem biztos már, hogy jön vagy megy. Én ez utóbbira tippelnék. Persze egy értékmérő társadalomban.

Darvas Béla ökotoxikológus prof.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás