Hirdetés

Már eldőlt, hol épülhet Pakson az a 600-700 új lakás, amelyekben az atomerőmű új blokkjain dolgozó szakértők és családjaik laknak majd. Az építkezés csúcsidején a projekten 7-8 ezer munkás és 1-1,5 ezer műszaki szakértő fog dolgozni, „altatásukra” igénybe vehetők felújított lakások, laktanyák, a város környékének szálláshelyei, de a jó közlekedés miatt távolabbról is könnyen megközelíthető a beruházás helyszíne.

A Paksi Atomerőmű területén építendő két új blokk 12,5 milliárd eurós költségein felül további összegeket kell a beruházáshoz kapcsolódóan, de a „kerítésen kívül” elkölteni. Az oroszországi Novovoronyezsben és a fehéroroszországi Osztrovecben épülő atomerőműveken dolgozók elszállásolására teljes lakótelepeket, iskolák és szociális intézmények egész sorát húzták fel. E házakat, lakásokat az azokból elköltöző munkások, mérnökök és családjaik után később felújítják, majd értékesítik.

„Az elszállásolásról nekünk is gondoskodnunk kell, de majd csak a folyamatban lévő, két uniós vizsgálat lezárulásakor, illetve az első kapavágás megkezdésekor lépünk. Ugyanakkor hatalmasak a különbségek a két előbbi város által választott, valamint a Paks és a régió számára kínálkozó megoldás között” – válaszolt a Világgazdaságnak Paks polgármestere. Süli János magyarázata szerint ugyanis a Fehéroroszországban és az Oroszországban épülő atomerőmű közelében csak az Osztrovecben és a Novovoronyezsben lévő, illetve létesített lakóhelyekkel lehet számolni, a náluk nagyobb Paks viszont támaszkodhat a várost körülvevő települések sorára is.

„Létrehoztunk egy társulást a dolgozók majdani »altatása« kapcsán szóba jöhető 41 környező településsel. Fel kell majd mérni, hogy hol mit érdemes felújítani vagy felépíteni. Az építőmunkásokról, mérnökökről és családjaikról való gondoskodás végső soron nem teher lesz, hiszen bevételt generál majd azoknak, akik ezt vállalják. Az új, ideiglenes lakosokkal jól járnak a közel 2000 fős falvak is, mert elkerülhetik, hogy hanyatló településnek minősüljenek” – magyarázta a polgármester.

Az építkezés helyszínére nagyobb távolságokból is könnyűszerrel bejárhatnak a dolgozók és a műszakiak a még felépítendő kalocsai híd, illetve a 6-os autópálya igénybevételével. Egyórányira vagy azon belül van Pécs, Budapest, Dunaújváros, Szekszárd, Kecskemét és Székesfehérvár is. Az, hogy ténylegesen hány embert kell majd a város közelében elhelyezni, azon is múlik, hogy a 40 százalékos belföldi beszállítási hányadot mely települések cégei teljesítik majd, illetve, hogy a távolabb lakó dolgozókat helyben altatni célszerűbb-e, vagy inkább utaztatni.

Az építkezésen annak csúcsidején 7-8 ezer munkás és 1-1,5 ezer műszaki szakértő fog dolgozni. Az előbbiek kétágyas szobákban lakhatnak, például az e célra átalakítható kalocsai, nagydorogi, tolnai és más környékbeli őrzött-védett laktanyákban. Nagyjából ezer lakásra lesz szükségük a szakértőknek és a családjaiknak. Még kérdés, hogy e célra hány lakás újítható fel. Paks mindenestre már több éve kijelölte az ingatlanokat 600-700 új lakás számára, amelyek akár vállalkozói alapon is felépíthetők. Addig azonban kivár az ingatlanok kisajátításával és közművesítésével, amíg annak szükségessége egyértelművé nem válik a számára. E lakások többségének a majdani blokkok közelében, vagyis mindenképpen Pakson kell lennie. „Később ugyanis a majdani, mintegy ezer üzemeltető lakik bennük, akiknek extrém időjárás esetén is 10-15 percen belül be kell érniük a munkahelyükre” – mondta a polgármester, aki előtte évekig volt az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója.

Mindez Novovoronyezsben és Osztrovecben a Roszatom gondja. A társaság az ottani beruházásokon egyszerre fővállalkozója a kerítésen belüli és a kívüli munkáknak, és az elszállásolás költsége is beleszámít az atomprojekt árába, amelyről a társaság az érintett megyével állapodott meg.

Nyolcmilliárdból kijöhet

„600-700 lakást célszerű nem egy helyszínen, hanem több csoportban, 60-100 lakásonként megépíteni. 700 lakással, 60 négyzetméteres átlagterülettel és 200 ezer forintos négyzetméterenkénti árral ez 8,4 milliárd forintból hozható ki. Erre jön az ingatlan ára, közművesítése, az odavezető út kiépítése és más költségek. A felső határ a csillagos ég attól függően, hogy milyen minőségi többletet vár el a megrendelő. Viszont jelentősen csökkenthető az összeg a szükséges anyagok nagy tételes beszerzésével, ha például minden lakásban azonos beépített konyhabútorok, csempék, padlóburkolók lesznek” – mondta a Világgazdaságnak egy ingatlanpiaci szakértő.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás