Hirdetés

A “legatyásított” környezetvédelemért nem az agrártárca, hanem Lázár János lesz a felelős– ez derül ki többek között a kormány 2016-os költségvetését módosító javaslataiból. Beleharapnak a Népliget zöldjébe is. Sport mindenek felett.

 Alaposan átalakította a kormány a saját költségvetését azzal a 36 "költségvetési bizottsági" javaslattal, amelyet a testület szerdai ülésén ismertetett. Ennek fő pontjaként a tervezett 100 milliárd forintról 70 milliárd forintra csökkent az Országvédelmi Alap, azaz a költségvetés makrogazdasági kockázatainak tartaléka. Zömmel az innen elvett pénzből kapnak plusz milliárdokat a kormány látványberuházásai és néhány politikailag támogatott szervezet – a kiadási előirányzat szerint.

A módosító javaslatok a 2016-os költségvetés kereteit nem írják át, az államháztartási hiány így a tervezett 761,6 milliárd forintról 760,56 milliárd forintra mérséklődik. Amennyiben a parlament is elfogadja a kormány végleges javaslatát, úgy 2016-ban az állam 15 800, 3 milliárd forint bevételre tesz szert, amivel szemben 16 560,9 milliárd forintos kiadás áll. A mai módosításokkal gyakorlatilag kezd végleges formát ölteni a költségvetés. Igaz, még a végszavazás előtt felbukkanhatnak újabb módosítók, azok elvileg már nem érinthetnék a költségvetés szerkezetét – bár ennek ellenkezőjére is volt már példa.

A kormány több sportcélokat szolgáló javaslatot tett: plusz 1,3 milliárd forintot kap a Nemzeti Sportközpont működési kiadásokra, így az intézmény összesen 5,9 milliárd forintot költhet a Tüskecsarnok, uszodák, tanuszodák a nemzeti kézi és kosárakadémiák támogatására. A kormány arra is javaslatot tett, hogy a 2017-es győri Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál rendezési költségeire 3,2 milliárd forintot kapjon a város (fideszes képviselők eredetileg ennél magasabb összegért lobbiztak). A 3,2 milliárd forintból újabb sportlétesítmények épülhetnek, illetve a meglévőket fejlesztik – derül ki a módosításból. A kormány javaslatára plusz 500 millió forintot szavaztak meg a 2016-os riói olimpiai részvételre, így erre 3,2 milliárd forint jut. Emellett azonban 800 millió forintot kap az MTK is a Városmajori Sporttelepének fejlesztésre.

A környezetvédelem is Lázár fennhatósága alá fog tartozni

Lázár János "birodalma" is tovább bővül, a környezetvédelemmel. Mint az közismert, 2010-ben az önálló környezetvédelmi minisztériumot a kormány megszüntette, azóta a magyar környezetvédelmi intézményrendszer leépítése folyik, ugyanis a kormány(fő) a környezetvédelem szakértőiben csak a nagy beruházások kerékkötőit látta – ahogy erre számos fideszes képviselő is rámutatott. A feladatot egyébként, a minisztériumok úgy dobálják, mint a forró krumplit: egy kormányzati indítványból derül ki ugyanis, hogy 2016-ban a környezetvédelmet már nem a mezőgazdasági tárca, hanem a Miniszterelnökség felügyeli.

Lesz itt minden: lőtér, uszoda

Jelentősen 12,1 milliárd forinttal megemelik a "nemzetgazdasági támogatások" kiadási sort, így "újraiparosításra", "iparfejlesztésre" a kormány jövőre 15 milliárd forintot költhet. Az előirányzatból a kormány olyan cégeket kíván támogatni, amelyek nem férnek hozzá az uniós támogatásokhoz. A cél a tőkehiányos hazai nagyvállalkozások támogatása, pontosabban ezek kapacitásnövelő beruházásaira adható ez a pénz. Ugyancsak a kormány döntésével 2,4 milliárd forintból fölújíthatják a Budai Vigadót. Lázár János javaslatára azt a 6,2 milliárdot, amit a Liget Budapest programra terveztek, beolvasztják az Emmi költségvetésébe.

A már amúgy is bőséges költségvetési pénzből működő Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) is többet kap, plusz 12,5 milliárd forintot kap. Ez a Ludovika Campus fejlesztésre megy: új oktatási épület, uszoda, lőtér, vívóterem épülne a pénzből, de jutna lovardára és istállóra is az Orczy-kertben. Sőt, a bizottság ülésén kiderült, hogy az NKE számára az egész Ludovika-Orczy-kert már kicsi, ezért egyes részlegeket a Népligetbe telepítenének. A Lakitelek Főiskola is jól lobbizott, hisz a felújítási kiadásaira 2,6 milliárd forintot szavazott meg a fideszes többség az eredeti kereten felül.  Forrás, és további információk >>>

 

Így likvidálják a környezetvédelmet 

Jövőre nem kapnak pénzt az állami feladatokat átvállaló civil zöldszervezetek sem. Lesöpörték az ellenzéki kezdeményezéseket a fenntartható fejlődés bizottságában. Egy fillérrel sem adnak többet a nemzeti parkoknak, és semmi nem jut környezeti kármentesítésre a jövő évi költségvetésben, de nem ez a legnagyobb baj.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás