Hirdetés
Forrás: népszava

Leszavazta az Aligai Fürdőegyesület (AFE) társadalmi konzultációs javaslatát november 27-i hétfői ülésén a balatonvilágosi képviselő-testület  Az AFE a nyaralótulajdonosokat és a helyieket akarta megkérdezni a Club Aliga területén zajló építkezésekről. Az AFE nem adja fel, szerintük kiemelten fontos, hogy erről a helyiek és a nyaralótulajdonosok szavazhassanak.

A szervezet elnökhelyette úgy nyilatkozott a Népszavának , hogy azt szerették volna, ha érvényesül a közakarat, így össze is állították a kérdőívet, majd leszavazták a kezdeményezésüket. Hozzátette, most saját erejükből kell levezényelniük az egész procedúrát, ami nem lesz könnyű, de nem adják fel.

A Club Aliga területének tulajdonosa a Pro-Mot Kft., a cégtulaj pedig az elmúlt időszakban többször változott. A Mészáros-Tiborcz érdekeltségű Apeninn Nyrt.-től előbb Jellinek Dánielhez, majd tavaly a NER-es Balázs Attila érdekeltségébe került. A cég a luxusüdülő-komplexumot 46 hektáron, 10 milliárdos állami támogatással, nemzetgazdási szempontból kiemelt beruházási projektként akarja kialakítani.

A Club Aliga építése miatt veszélybe került a parthoz való szabad hozzáférés Balatonvilágoson. A régebben mindenki számára használható sétányt felszámolták, a területet felparcellázták. A kormány szeptemberben módosította a kiemelt kormányrendeletet, közcélú szállodaépítés helyett már komplex ingatlanfejlesztésre, tehát mindenféle ingatlanra vonatkozik.

Club Aliga NER szálloda látványterv forrás: Somogy Megyei Kormányhivatal

A Népszavának az elnökhelyettes ezt úgy magyarázta, az Aliga II-n nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásként épülhetnek magáningatlanok, méghozzá nem a helyi építési szabályozás, hanem a kormányrendeletben többszörösére megemelt beépítési mutatók alapján. A kormányrendelet hatályon kívül helyezéséért az AFE az Alkotmánybírósághoz fordul.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás