Hirdetés

A madárbarát kert nem egy új keletű fogalom, leginkább azonban az őszi-téli időszakban kerül igazán előtérbe, hiszen ekkor sokan fognak téli madáretetésbe, ez azonban önmagában kevés ahhoz, hogy kertünk madárbarát legyen, ahhoz egész évben „szolgáltatást” kell nyújtanunk a kertbe látogató és jó esetben ott fészkelő madaraknak, ez pedig nem jelent mást, mint azt, hogy táplálékot, fészkelőhelyet és az emberi környezethez mérten biztonságos környezetet hozunk létre.

Ez utóbbihoz kapcsolódóan például a nagy, fényes üvegfelületeket számos madár pusztulását okozhatják, ezeket lássuk el matricával, hogy elkerüljük ezt a problémát. Gondot okozhatnak a macskák is, melyek a madarak nagy ellenségei, azonban ha van kedvencünk vagy csak átjár  kertbe, akkor megoldást jelenthet a madarak által látogatott kertészekre sűrű növekedésű alacsony cserjéket ültetni, melyen át tudnak haladni, de gyors támadással nem vagy csak kis eséllyel tudják elkapni a madarakat.

A kertet látogató madarak közé tartoznak például a cinegefélék (Paridae sp.), verébfélék (Passeridae sp.), pintyfélék (Fringillidae sp.), az ökörszem (Troglodytes troglodytes), rigófélék (Turdidae), poszátafélék (Sylviidae sp.) és a karvaly (Accipiter nisus) is.
A fészkelésre alkalmas hely megléte vagy hiánya eldönti, hogy a kertünkbe csak táplálkozni érkeznek-e a madarak vagy ott fogják nevelni a fiókáikat. A kertben sűrűn megjelenő énekesmadarak között találunk fákon, a cserjeszintben és odúban fészkelő fajokat egyaránt, így ha nagyobb fák, sűrű cserjék és kihelyezett odúk és költőládák segítik a megtelepedésüket a kertben. Ebből is kitűnik, hogy egy fásított, cserjékkel gazdagon tarkított kert vonzó a madarak számára.

A biztonságos környezet és a fészkelőhely megléte még mindig nem elég a madarainknak, hiszen saját maguk és fiókáik számára is elegendő táplálékot kell találniuk, melyet nem csak a saját, hanem a környező kerteket látogatva fognak összegyűjteni, így nem csak a saját, hanem a környékünkön lévő kertek is hatással vannak arra, mely madarak jelennek meg nálunk. A táplálék közül növényi és állati eredetűt egyaránt biztosítani kell, hiszen ez utóbbi a fiókanevelés során bír nagy jelentőséggel még a magevő madaraknál is, a fiókák nevelése lesz az az időszak, amikor kertünk szinte minden rovarkártevőjétől megszabadítanak bennünket. Egy rovarbarát kertben, ahol sűrű az aljnövényzet gyakran találkozhatunk azt felbolygató fekete rigóval, akár a mulcs takarást is megbontják rovarok, giliszták után kutatva, de egy ilyen kert minden madár számára vonzóbb és változatosabb, így a cserjék és fák sorához az évelő és egynyári növények is becsatlakoznak, mint a madárbarát kert növényei.

forrás: unsplash

A következőkben a madárbarát kert növényei közül a leggyakrabban telepített fajok kerülnek említésre és az, hogy a madarak számára milyen előnyökkel rendelkeznek. A kúszónövények, melyeket falak takarására használunk fészkelőhelyet adnak, de vannak olyanok melyek táplálékot is, ilyen például a borostyán (Hedera helix) és a tapadó vadszőlő (Parthenocissus quinquefolia). A kisebb fává cseperedő galagonyafélék (Crataegus sp.), a júniusban termést adó madárberkenye (Sorbus aucuparia) és a novemberben fogyaszthatóvá váló barkócaberkenye (Sorbus torminalis) fészkelő- és táplálékot adó növények. A talajtakaróként alkalmazott madárbirs (Cotoneaster sp.) és a sövényt adó piros, sárga, vagy narancsbogyójú tűztövis (Pyracantha sp.) szintén beilleszthető a kertbe.

Amikor az a szerencsés eset áll fenn, hogy a kertünk cserjékben és fákban bővelkedik, akkor az évelő és egynyári növények felé érdemes fordítani a figyelmünket. Egyrészt a fentebb említett rovarcsalogató mivoltuk miatt, másrészt az általuk érlelt magok, termések miatt is. A kasvirág (Echinacea sp.) és a kék szamárkenyér (Echinops ritro) kertészeti változatai például a pintyfélék által szívesen látogatott növények, míg az őszirózsaféléket (Aster sp.) a verebek keresik fel. Az egynyári növények közül a napraforgófélék (Helianthus sp.), a borzas kúpvirág (Rudbeckia hirta) és a búzavirág (Centaurea cyanus) egyaránt beilleszthetők a madárbarát kertbe.
Utolsóként, de nem utolsó sorban ne felejtkezzünk el a megfelelő madáritatóról sem, melyben a madarak fürdőzni is tudnak. Mindennap cseréljük a vizét és a téli hónapokban és helyezzünk ki vizet a madaraknak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás