Hirdetés

Továbbá igyekeznek „szankcióállóvá” tenni a szerződést az esetlegesen érkező további büntetőintézkedésekkel szemben.

Július 8-án megjelent a Paks 2-vel kapcsolatban egy új orosz kormányrendelet, amelyből az derült ki, hogy három pénzügyi tételre halasztott fizetést kapott Magyarország Oroszországtól az új atomerőművel összefüggő hitelkeret kapcsán – írja a portfolio.hu.

A portál információi szerint az atomerőművel kapcsolatos szerződések módosítása hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben. Amennyiben ez megtörténik, akkor ehhez az időponthoz képest harminc napja lesz a kormánynak rendezni a fizetést egy új orosz intézmény felé – ugyanis az a bank, amelynek eddig törlesztettek, a nyugati szankciók hatálya alá került. A finanszírozási szerződésben több olyan technikai változtatás történt, amelyek egyszerűsítették a finanszírozási-elszámolási keretrendszert. Emellett olyan elemeket is tartalmaznak, amelyek az esetleges nyugati szankciókra való felkészülést szolgálják.

Korábban a Népszava is hírt adott róla, hogy ezen keretek módosításáról állapodott meg áprilisi, moszkvai útján a külgazdasági és külügyminiszter. Később ezen változtatásokra az Európai Bizottság is áldását adta. A finanszírozási szerződés módosítása pontosítja és egyszerűsíti a hitelkeret felhasználásának meglehetősen bonyolult szabályrendszerét, meghatározták, mi van abban az esetben, ha a magyar fél az előre jelzettnél kevesebb hitelt hív le. 2021-ben és 2022-ben is volt már ilyenre példa. Emellett lefektették a halasztott fizetés kereteit, amelyet három tétel kapcsán köteles rendezni a magyar fél.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás